Sunday 6 November 2011

Ιστορικό καμπαναριό

Στο πρόσφατο συντομότατο πέρασμά μου από την διαμαντόπετρα, με την βοήθεια και πρόταση του αγαπημένου φίλου, αδελφού και συλλειτουργού π. Γ.Φ.Α., επισκέφθηκα τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Φωτεινής της Ι.Μ. Σμύρνης, ο οποίος πανηγυρίζει την Κυριακή της Σαμαρείτιδος. Ο περικαλλής αυτός Ναός εγκαινιάσθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1940, την Παραμονή του μεγάλου «ΟΧΙ», από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο.


Ο Ιερός αυτός Ναός θυμίζει στους απανταχού Έλληνες, ιδιαίτερα όμως στους Μικρασιάτες πρόσφυγες το Ναό της Αγίας Φωτεινής που υπήρχε και λειτουργούνταν στη Σμύρνη (στα παράλια της Μικράς Ασίας). Ο Ναός εκείνος, άγνωστο πότε θεμελιώθηκε, υπήρξε από τους παλαιότερους της Σμύρνης. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν το όμορφο καμπαναριό του.


Το καμπαναριό που έχει κτισθεί μπροστά από το Ναό Αγ. Φωτεινής της Νέας Σμύρνης είναι αντίγραφο εκείνου της Σμύρνης. Τα έργα αναστήλωσης πραγματοποιήθηκαν με την συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι δε ένα πραγματικό κόσμημα του Ναού αλλά και της περιοχής ολόκληρης.

No comments: