Sunday 20 November 2011

Εβδομάδα θρησκειών

Η Βρετανία είναι πια ως γνωστόν μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική χώρα. Αρκεί φυσικά να αναφέρουμε κάποιους αριθμούς του θρησκευτικού χάρτη της χώρας, που τους δανειζόμαστε από την απογραφή του 2001. Συγκεκριμένα, ενώ ο γενικός πληθυσμός της χώρας είναι 58.789.194, οι χριστιανοί είναι 37.046.500, οι μουσουλμάνοι 1.546.626, οι Ινδουϊστές 552.421, οι Σικ 329.358, οι Ιουδαίοι 259.927 και οι Βουδιστές 144.453.

Αυτό, όπως καταλαβαίνει κανείς, δημιουργεί διάφορα ενδιαφέροντα ζητήματα. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις, αλλά και με το ίδιο το άτομο, τις αρχές, τις αρετές και τα δικαιώματά του.

Σε μια κοινωνία προσώπων όπου όλοι γύρω μας ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες, φυλές και αντιλήψεις, χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για ανεκτικότητα και για συνεργασία. Αυτά, θεωρητικά μπορούμε και πρέπει να τα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας. Όμως στην πράξη δεν γίνονται όλα όπως τα φαντάζεται κανείς. Υπάρχουν δυσκολίες, διχογνωμίες, κι όταν κάποτε απουσιάζει η ψυχραιμία φτάνουμε και σε συγκρούσεις.


Επειδή, λοιπόν, υπάρχει όλο αυτό το πολύπλοκο πλαίσιο η φιλόξενη αυτή για όλους μας χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καθιερώσει τα τελευταία τρία χρόνια μια «εβδομάδα θρησκειών», στη διάρκεια της οποίας τα θέματα των διαθρησκειακών σχέσεων μπαίνουν... πάνω στο τραπέζι και συζητούνται φανερά, χωρίς φόβο και πάθος. Αυτή η εβδομάδα για φέτος αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο, με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα όμως εκεί όπου η παρουσία διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων είναι φανερή και διακριτή.

Οι οργανωτές των εκδηλώσεων αυτών έχουν θέσεις τους εξής στόχους:

- Να ενισχυθούν και να δυναμωθούν οι καλές διαθρησκειακές σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα.

- Να αυξηθεί η συνειδητή γνωριμία μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων στη Βρετανία, εξυμνώντας την διαφορετικότητα και βασίζοντας τη νέα επικοινωνία πάνω στην προσφορά που τα μέλη των διαφόρων θρησκειών κάνουν στις γειτονιές τους και στην ευρύτερη κοινωνία.

- Να αυξηθεί η κατανόηση και η συνεννόηση μεταξύ θρησκευόμενων και μη θρησκευόμενων ατόμων.

Μακάρι η εβδομάδα αυτή να συμβάλλει στην απάλειψη των διαφορών και στην καλύτερη και αποδοτικώτερη επικοινωνία μεταξύ των μελών των διαφόρων θρησκειών.

No comments: