Tuesday 8 November 2011

Οι Άγγελοι του Hendon

Για το Κοιμητήριο του Hendon, στο ΒΔ Λονδίνο, είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και στο παρελθόν.


Στην ανάρτηση εκείνη είχαμε παρουσιάσει -έστω γρήγορα και αποσπασματικά- το Ελληνορθόδοξο τμήμα του Κοιμητηρίου, το οποίο ανήκει στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κεντρικού Λονδίνου.



Το εν λόγω Κοιμητήριο αποτελεί ιδιοκτησία του τοπικού Δημαρχείου του Barnet, το οποίο συντηρεί με πολλή προσοχή τον όλο χώρο.


Άνοιξε τις πύλες του και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1899.


Εκτός από το Ελληνορθόδοξο τμήμα υπάρχουν επίσης Ρωσικό και Ιαπωνικό τμήμα.


Μπορεί κανείς να διακρίνει και πολλούς τάφους Κινέζων, πάνω στους οποίους -σύμφωνα με το έθιμό τους- οι συγγενείς τους αφήνουν πορτοκάλια.


Σε πολλά μνήματα, κυρίως Άγγλων, βλέπουμε κασκόλ αγγλικών ποδοσφαιρικών ομάδων. Τα περισσότερα φαίνεται να είναι της Άρσεναλ.


Σήμερα, και με την ευκαιρία της σπουδαίας Εορτής της Συνάξεως των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Θείων Δυνάμεων Ασωμάτων, σκεφθήκαμε να παρουσιάσουμε μερικά από τα εξαιρετικά επιτύμβια καλλιτεχνήματα του εν λόγω Κοιμητηρίου, τα οποία απεικονίζουν Αγγέλους.


Οι Άγγελοι είναι εκείνοι που συνοδεύουν τις ψυχές των νεκρών στη μετά θάνατο ζωή, στη νέα τους κατάσταση.


Στο βιβλίο του Ευεργετινού διαβάζουμε πως ο Όσιος Βενέδικτος όταν κάποτε ήταν “προσευχόμενος κατά την διάρκεια της νυκτός είδε ξαφνικά μια μεγάλη φωτοχυσία στον ουρανό. Είδε όλο τον κόσμο συνηθροισμένο σαν να ήταν κάτω από μια ακτίνα του ηλίου και ταυτοχρόνως την αγία ψυχή του Γερμανού, επισκόπου Καπούης, «εν πυρίνη σφαίρα υπό Αγγέλων εν ουρανώ αναλαμβανομένην»”.


Έτσι, είναι κατά κάποιο τρόπο φυσιολογικό να απεικονίζονται Άγγελοι στα κοιμητήρια, με διάφορους καλλιτεχνικούς τρόπους.

No comments: