Tuesday 20 December 2011

Christopher Hitchens

...και τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοητές έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο πριν από λίγες ημέρες (στις 15 Δεκεμβρίου), σε ηλικία μόλις 62 ετών. Ήταν ο Βρετανο-Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Χριστόφορος Hitchens.


Ένα από τα κύρια στοιχεία που χαρακτήριζαν τον εν λόγω διανοούμενο ήταν η φιλοσοφική του αθεΐα. Αυτοαποκαλούνταν «αντιθεϊστής» και πιστός στις φιλοσοφικές αρχές του Διαφωτισμού. Πίστευε και δίδασκε ότι η πίστη σε Θεό ή σε μια ανώτερη δύναμη είναι μια άποψη που σχετίζεται με τον ολοκληρωτισμό, και για τούτο καταστρέφει την ελευθερία του ανθρώπου. Θεωρούσε δε πως η ελεύθερη έκφραση και η επιστημονική γνώση και ανακάλυψη θα πρέπει να αντικαταστήσει τη θρησκεία ως μέσο διδαχής της ηθικής και ορισμού του ανθρώπινου πολιτισμού.

Όμως ο Hitchens ήταν κι ένας μεγάλος υποστηρικτής των δικαίων του Ελληνισμού, ειδικά όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη φυσική τους θέση, στην Ακρόπολη της Αθήνας. Όπως είναι γνωστό τα Γλυπτά μας εκλάπησαν από τον Άγγλο Λόρδο Ελγίνο και βρίσκονται σε ειδική αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου από το 1816.


Ο Hitchens έγραψε ένα βιβλίο για το θέμα αυτό, το οποίο κυκλοφόρησε το 1987 με τον τίτλο «The Elgin Marbles». Το ίδιο κείμενο κυκλοφόρησε το 2008 με νέο -και προφανώς ακριβέστερο- τίτλο: «The Parthenon Marbles: The Case for Reunification». Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας υποστηρίζει την ορθή βέβαια άποψη ότι «οι Έλληνες έχουν φυσικό δικαίωμα στα Γλυπτά», τα οποία «ανήκουν στο λόφο της Ακρόπολης, σ’ εκείνο το φως, σ’ εκείνο τον αέρα». Αναφερόμενος στους Βρετανούς είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να ζούμε με την ντροπή αυτή»!

Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2008 είχε πει: “As Rabbi Hillel the great Babylonian Rabbi said, ‘You may not ever see the victory of the justice but you have no right to abandon the struggle for it.’”

1 comment:

Α. Παπαγιάννης said...

Δυστυχώς ο φιλελληνισμός του δεν ακυρώνει τον αθεϊσμό του. Δικαίωμα βέβαια του καθενός να πιστεύει ή να μη πιστεύει, αλλά όταν γίνεται "απόστολος" μιας αντιχριστιανικής ιδεολογίας κάνει μεγάλη ζημιά και στους ακροατές του. Ο Θεός να ελεήσει κι εκείνον και όλους μας. Καλά Χριστούγεννα!

Όπως έγραφε κάποιος πριν από χρόνια, εκείνο το "μετά Χριστόν" στην ημερομηνία του θανάτου του ο Ηρώδης ακόμη δεν μπορεί να το χωνέψει...