Saturday 17 December 2011

Νίκος Κοτζιαμάνης

Το ιστολόγιό μας τιμάται σήμερα ιδιαίτερα, με την παρουσία εδώ του προσώπου και του έργου του διάσημου διεθνώς Ελληνο-Κυπρίου καλλιτέχνη και ιδιαίτερα γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη.


Ο καλλιτέχνης τιμά τον ιστολόγο με την φιλία του και το ευγενικό πνεύμα συνεργασίας του σε έργα και εκδηλώσεις πνευματικές και πολιτιστικές.


Οι φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης βγήκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην οικία και το εργαστήριο του καλλιτέχνη. Στην επίσκεψη αυτή μας συνόδευε και ο επίσης καλλιτέχνης (ζωγράφος και γλύπτης) Αλέξης Καπράρας.



Μας κάνει πάντα εντύπωση η πλατιά και φιλοσοφημένη αντίληψη και κοσμοθεωρία του σπουδαίου αυτού ανθρώπου, ο οποίος αγκαλιάζει με τη σκέψη και το έργο του ολόκληρο τον Ελληνισμό και επιθυμεί να τιμήσει με την καλλιτεχνική παραγωγή του την ιστορία και την πνευματική προσφορά του αθάνατου Ελληνικού Έθνους μας.



Ο Μορφίτης καλλιτέχνης πατάει στέρεα και δυνατά στην τέχνη του και παράγει εξαίσια έργα, με παγκόσμια αναγνώριση και αποδοχή.


Από τα γνωστότερα έργα του (αγάλματα), που βρίσκονται τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους, σε διάφορες χώρες του κόσμου, είναι και τα εξής: Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου, Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄, Λόρδος Βύρωνας, Ήρωας Τάσος Μάρκου, Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, και πολλά άλλα.


Στην οικία και το εργαστήρι του καλλιτέχνη βλέπει κανείς μια μεγάλη ποικιλία ζωγραφικών πινάκων και γλυπτών. Μεταξύ των γλυπτών διακρίναμε και τα εξής: Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πρόεδρος Η.Π.Α. J.F. Kennedy, Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού και άλλα.


Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε πως το τελευταίο γλυπτό έργο του Νίκου Κοτζιαμάνη, που κοσμεί και την χριστουγεννιάτικη κάρτα του (την οποία θα παρουσιάσουμε προσεχώς σε ιδιαίτερη ανάρτηση) είναι ο Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Μάρκος Μπότσαρης.


Όλα αυτά είναι οπωσδήποτε έργα της πλούσιας καλλιτεχνικής έμπνευσης και ευαισθησίας ενός ανθρώπου χωρίς όρια στη φαντασία του, που τιμά το Έθνος και τη φυλή μας.

No comments: