Friday 20 January 2012

Επέτειοι κατά το 2012

Κατά τη διάρκεια του 2012 θα γιορταστούν ή θα απασχολήσουν τους ειδικούς κάποιες σημαντικές επέτειοι του παρελθόντος:

- Τα 200 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου άγγλου πεζογράφου Κάρολου Ντίκενς (Ολιβερ Τουίστ, Δαβίδ Κόπερφιλντ, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία).

- Τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγγλοαμερικανικού Πολέμου, που θα λήξει δύο χρόνια αργότερα “ισόπαλος” με τη συνθήκη της Γάνδης.

- 200 χρόνια από την αποτυχημένη εκστρατεία του Μεγάλου Ναπολέοντα στη Ρωσία.

- Τα 100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, που οδήγησε στον εδαφικό διπλασιασμό της Ελλάδας και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

- Τα 100 χρόνια της Ελληνικής Αεροπορίας, που σηματοδοτείται από την πρώτη πτήση στους ελληνικούς αιθέρες του πολιτικού μηχανικού και αεροναυπηγού Εμμανουήλ Αργυρόπουλου (1889-1913) με αεροπλάνο τύπου Νιούπορτ, 50 ίππων (8 Φεβρουαρίου). Την ίδια ημέρα ο Αργυρόπουλος θα πετάξει για δεύτερη φορά, με συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος κατενθουσιασμένος δηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτό το νέο όπλο. Δεν πέρασαν επτά μήνες και τον Σεπτέμβριο του 1912 δημιουργήθηκε στη Λάρισα ο “Λόχος Αεροπόρων”, η πρώτη πολεμική αεροπορική μονάδα της χώρας.

- Τα 100 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού.

- Τα 100 χρόνια από τον ηρωϊκό θάνατο του ποιητή Λαυρέντιου (Λορέντζου) Μαβίλη.

- Τα 50 χρόνια από τη δημιουργία των Beatles με την οριστική τους σύνθεση και την κυκλοφορία της πρώτης τους μεγάλης επιτυχίας Love Me Do.

- Τα 50 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου έλληνα μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη.

- Τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου. Από τους πρωτοπόρους της κυτταρικής βιολογίας, ανακάλυψε το Τεστ-Παπ, που ανιχνεύει τον καρκίνο της μήτρας.

2 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Όλες ενδιαφέρουσες, και βέβαια η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη για μας σημασία... Καλή χρονιά, και ελπίζω να μην την γιορτάζουμε στο μέλλον ως το έτος διάλυσης της Ελλάδας, της Ευρώπης... και βάλε.

NIKOΛΑΟΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ FROM KREMASTI said...

+ Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου!