Tuesday 3 April 2012

Μυροφόρες στα Θυάτειρα

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας οργάνωσε την Κυριακή 1η Απριλίου 2012 Συνέδριο Βοηθητικών Αδελφοτήτων Κυριών και Δεσποινίδων των Κοινοτήτων της. Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε από την Κοινότητα Αποστόλου Βαρνάβα στο Βόρειο Λονδίνο. Προήδρευσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μ.Β. κ. Γρηγόριος. Συμμετείχαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, Κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, και 70 περίπου «Μυροφόρες» Γυναίκες, μέλη Βοηθ. Αδελφοτήτων από πολλές Κοινότητες του Λονδίνου και άλλων πόλεων της Αγγλίας.

Το Συνέδριο άρχισε με Προσευχή και Ψαλμωδία. Κατόπιν ο Επίσκοπος Κυανέων ανέγνωσε το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ύστερα παρουσιάσθηκαν οι Σύνεδροι, καθώς και το Πρόγραμμα και ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της φιλοξενούσας Κοινότητας Επίσκοπος Τροπαίου καλοσώρισε τους και τις Συνέδρους.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος έκανε την εισαγωγική ομιλία, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής σημαντικά στοιχεία:

«Είμαστε εγνώμονες προς τις Βοηθ. Αδελφότητες για τη φιλανθρωπική προσφορά σας. Εσείς φροντίζετε για τον πλησίον, προσφέροντας φιλανθρωπία, εμπνεόμενοι από τον φιλάνθρωπο Θεό... Τα μέλη των Βοηθ. Αδελφοτήτων δραστηριοποιούνται στον ιεροστολισμό των Ναών, στην ενίσχυση των Ελληνικών και Κατηχητικών Σχολείων και στη συνδρομή στα Κοινοτικά και Εκκλησιαστικά έργα... Αυτή την εποχή η Ελλάδα έχει οικονομική κρίση. Για λόγους εθνικούς, θρησκευτικούς και πατριωτικούς πρέπει να συνδράμουμε οικονομικά τους χειμαζόμενους αδελφούς μας στην Ελλάδα. Σας συμβουλεύω εσείς οι Κυρίες των Αδελφοτήτων να πρωτοστατήσετε στη συλλογή χρημάτων για τον σχετικό Έρανο που πραγματοποιείται αυτό τον καιρό... Θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω πρακτικές παρατηρήσεις: Να φροντίζετε για την ανανέωση των Επιτροπών και την εγγραφή νέων μελών. Να συνεργάζεστε με τις άλλες Επιτροπές της Κοινότητας. Να φροντίζετε για τους φτωχούς, τους εμπερίστατους, τους ασθενείς, τους γέροντες, τους φυλακισμένους, τους αστέγους, τις χήρες, τις ανύπαντρες μητέρες. Να συνδράμετε οικονομικά την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Το Ταμείο σας να το ελέγχει ετησίως ορκωτός λογιστής. Να καλείτε Γενική Συνέλευση κάθε χρόνο και κάθε δύο χρόνια να γίνονται εκλογές... Τελειώνοντας, θα ήθελα να μνημονεύσω δύο σπουδαία Σωματεία γυναικών που δρουν στο Λονδίνο: Το Greek Orthodox Charity Organisation, που ιδρύθηκε το 1966 κι επιτελεί μεγάλο έργο, ειδικά προς ασθενείς και την Αγία Φιλοθέη, που είχε οίκημα στο κεντρικό Λονδίνο, το οποίο έχει τώρα πια εκποιήσει».

Κατόπιν έγιναν σύντομες αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους Αρχιμανδρίτες Ραφαήλ Παβούρη (την ομιλία του οποίου ανέγνωσε ο Αρχιμ. Γεώργιος Καρβούνης), Χρυσόστομο Τύμπα και Χρυσόστομο Μιχαηλίδη, όπου το κεντρικό θέμα ήταν: «Η προσευχή, νηστεία και ελεημοσύνη - φιλανθρωπία κατά την περίοδο του Τριωδίου». Ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας παρουσίασε το αναθεωρημένο Καταστατικό των Βοηθ. Αδελφοτήτων.

Ύστερα τελέσθηκε Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βορ. Λονδίνου και το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με δείπνο που προσέφερε η φιλοξενούσα Κοινότητα.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα
Πηγή: Romfea

No comments: