Saturday 7 April 2012

Πασχαλινά κουλουράκια

Η Μπουμπουλίνα μας ετοίμασε χθες βράδυ τα Πασχαλινά κουλουράκια. Τα έφτιαξε μόνη της. Εμείς βοηθούσαμε... φωτογραφίζοντας!

Το σπίτι γέμισε υπέροχες μυρωδιές, που σπάζουν τη μύτη, τη δική μας και των γειτόνων μας.

Βέβαια, λόγω νηστείας, δεν γευθήκαμε ακόμα, αλλά επιφυλασσόμεθα.

Είμαστε πάντως απόλυτα βέβαιοι για την ωραία όψη και την εξαιρετική μυρωδιά.

Μια από τις παιδικές μου θύμησες ήταν ότι η μητέρα μου έψηνε κι εκείνη τα Πασχαλινά κουλουράκια ενωρίς και τα τοποθετούσε σε περίοπτη θέση στο πατρικό σπιτικό μας, αλλά δεν μας επέτρεπε να αγγίξουμε μέχρι το Πάσχα. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Αυτό κι αν είναι άσκηση...!!!

Ιδού και η συνταγή:

Υλικά:

1 πακέτο βούτυρο ανάλατο των 250 γραμμαρίων
3 αυγά μεσαίου μεγέθους ή 2 μεγάλα
1 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
½ φλυτζάνι τσαγιού ανθόνερο
Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
½ φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού από φρέσκα πορτοκάλια
1 κουτάλι σούπας φρέσκια μαγιά
1 κιλό αλεύρι μαλακό

Τρόπος παρασκευής

Σ ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μ’ ένα μίξερ τα αυγά την ζάχαρη και το βούτυρο έως ότου διαλυθεί καλά η ζάχαρη και το βούτυρο. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, (μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την μαγιά) και το πορτοκάλι και τα αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το ανθόνερο. Τ’ ανακατεύουμε όλα καλά και δουλεύουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή.

Σκεπάζουμε το μείγμα με μία μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Όταν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο ανάβουμε τον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία ώστε να είναι έτοιμος (προθερμαινόμενος) έως ότου πλάσουμε τα κουλουράκια.

Υπάρχει περίπτωση η ζύμη να κολλά στα δάχτυλά σας και να μην μπορείτε να τα πλάσετε δίνοντας ένα όμορφο σχήμα.

Τότε καλό είναι να προσθέσετε λίγο αλεύρι και να τα ζυμώσετε και επίσης σ ένα μικρό μπολάκι να έχετε βάλει λίγο λάδι καλαμποκήσιο και να βουτάτε τα δάχτυλά σας πριν να πιάνετε το ζυμάρι. Τα λαδωμένα δάχτυλα θα σας βοηθήσουν να τα πλάσετε πιο εύκολα.

Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί ή έχετε βάλει λαδόκολλα και αφού τα έχετε εναποθέσει στο ταψί τα περνάτε με ένα βουρτσάκι (που το έχετε βουτήξει σε αυγό και γάλα) ώστε να γυαλίσουν. Αν θέλετε πριν τα βάλετε στο φούρνο μπορείτε να τους ρίξετε και τρίμμα ξηρών καρπών.

Ψήνονται σε μέτριο φούρνο γύρω στα 20 λεπτά. Όσο λιγότερο τα ψήσετε τόσο πιο αφράτα γίνονται.

Καλή επιτυχία!

1 comment:

P. Kapodistrias said...

Πολύ όμορφη και γλυκεία ενασχόληση! Λατρεμένη η... Μπουμπουλίνα! Μακάρι να είμασταν εγγύτερα, ώστε να γευτούμε!
Με το καλό οι εορτές των εορτών! Όλα σας με υγεία και ευφροσύνη αναστάσιμη!