Sunday 6 May 2012

Έλληνες στο Winchester

 Η πρώτη πρωτεύουσα της Αγγλίας, όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις, είναι η πολύ όμορφη (μικρή σήμερα, με 41.400 κατοίκους) πόλη του Winchester, που βρίσκεται στη Νότια Αγγλία. Στην πόλη αυτή υπάρχει ο ιστορικός και εξαιρετικής ωραιότητας Καθεδρικός Ναός, αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα, στους Αγίους Πέτρο και Παύλο και στον τοπικό Άγιο Swithun.



Μέσα στο Ναό διασώζονται και κάποια σπουδαία έργα τέχνης, όπως η μαρμάρινη ανάγλυφη επιτύμβια στήλη που παρουσιάζεται στην σημερινή μας ανάρτηση. Αυτό το μνημείο είναι αφιερωμένο στον Josephus Warton (που απεβίωσε το 1878) και τον δείχνει να κάθεται, να φορά περούκα και να διαβάζει σε μια ομάδα παιδιών, προφανώς κάτι σχετικό με τους Αρχαίους Έλληνες, αφού εκεί δίπλα του έχουν σκαλισθεί τα πρόσωπα του Αριστοτέλη και του Ομήρου, τα οποία αναφέρονται με τα ονόματά τους στην ελληνική γλώσσα.


Είναι γνωστή βέβαια, για να μην πούμε και παροιμιώδης η αγάπη, η προσοχή και η μελέτη που αφιερώνουν οι Άγγλοι στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά σε πολλά Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και σε πολλά Πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τον σπουδαίο Πανεπιστημιακό του Εκδοτικό Οίκο (Oxford University Press) μελετά κι εκδίδει τους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, προβάλλοντάς τους έτσι παγκοσμίως!

1 comment:

Σοφία said...

Πολύ ενδιαφέρον! Είχα πάει στο ναό, δεν θυμάμαι αν είχα δει το συγκεκριμένο μνημείο. Έχουν περάσει πολλά χρόνια...