Thursday 9 November 2017

Εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

...στο Margate της Ανατολικής Αγγλίας

Η ιστορική Κοινότητα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που βρίσκεται στο Margate της Ανατολικής Αγγλίας, εόρτασε την ετήσια Κοινοτική της Πανήγυρη, με Θεία Λειτουργία και Γεύμα στο νεοαποκτηθέν Κοινοτικό Κέντρο.


Η εν λόγω Κοινότητα ιδρύθηκε το 1964 και ο ιδιόκτητος Ιερός Ναός της εγκαινιάσθηκε στις 23 Μαρτίου 1969. Ιερατικώς Προϊστάμενος είναι ο Αρχιμ. Βησσαρίων Κοκλιώτης και Πρόεδρος της Κοινότητας ο εορτάζων κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος.


Την εορτή της Κοινότητας παρακολούθησαν πολλοί Ομογενείς της περιοχής, καθώς και πολυπληθής όμιλος προσκυνητών από το ΒΔ Λονδίνο, ο οποίος με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου, κατέφθασε στην εορτάζουσα Κοινότητα για να συνεορτάσει με τους αδελφούς Ομογενείς της όμορφης παραθαλάσσιας πόλης του Margate. Επικεφαλής των προσκυνητών από την Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου ήταν ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας.


Το πρωΐ τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, λιτανεία και αρτοκλασία. Τους προσκυνητές καλωσόρισε με θερμά λόγια ο π. Βησσαρίων. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Αναστάσιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:


«Για να πληροφορηθούμε για τους εορταζόμενους Αγίους Αγγέλους και Αρχαγγέλους θα πρέπει να μελετήσουμε με προσοχή την Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας μας. Πάνω στα δύο αυτά στοιχεία στηρίζεται ο κάθε Ορθόδοξος χριστιανός. Είναι κυριολεκτικά τα “πόδια” στα οποία στεκόμαστε ως πνευματικές οντότητες...


Αν θα πρέπει να πάρουμε τρια στοιχεία από την εορτή αυτή ας είναι αυτά τα παρακάτω:


1). Η οικειότητα που έχουν οι Άγιοι Άγγελοι με τον ίδιο τον Θεό, τον οποίο υπηρετούν και διακονούν με διάφορους τρόπους κι επίσης τον δοξολογούν αδιάλειπτα, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους χριστιανούς, που αξίζει να μιμηθούμε τους Αγγέλους και να υιοθετήσουμε μια ανάλογη σχέσης οικειότητας και άμεσης σχέσης και επικοινωνίας με τον Άγιο Θεό και Δημιουργό μας.


2). Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Οι άγγελοι δεν έχουν ανάγκη από γλώσσα και ακοή, αλλά πληροφορούνται μεταξύ τους τα προσωπικά διανοήματα και τις αποφάσεις τους χωρίς τον προφορικό λόγο» (Ιωάννης Δαμασκηνός, Περί Αγγέλων, Migne P.G. 94, 865). Ας προσπαθήσουμε κι εμείς οι χριστιανοί να ζήσουμε επί γης αγγελικά και χωρίς πολλά λόγια να συνεννοούμεθα με έναν εσωτερικό κώδικα με τους συναθρώπους μας, με αγάπη, με κατανόηση, με συναντίληψη και με γνήσια αδελφική ματιά και επικοινωνία.


3). Η ημέρα Δευτέρα κάθε εβδομάδας, η πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας, είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αγγέλους. Ας ξεκινούμε, λοιπόν, την εργάσιμη εβδομάδα μας κάνοντας τον σταυρό μας και καλώντας τους Αγγέλους να μας συνοδεύσουν στον αγώνα του κοινωνικού στίβου που ανοίγεται ενώπιόν μας κι ας έχουμε τους Αγγέλους βοηθούς και προστάτες στον αγώνα της ζωής μας».


Κατόπιν ο π. Αναστάσιος και οι εκ ΒΔ Λονδίνου προσκυνητές προσέφεραν προς την εορτάζουσα Κοινότητα εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ μεγάλων διαστάσεων, καθώς επίσης και καινούργια καλύμματα για το Άγιο Δισκοπότηρο.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας όλο το εκκλησίασμα μεταφέρθηκε στο νεοαποκτηθέν Κέντρο Εκδηλώσεων της Κοινότητας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου οι Άρχοντες και οι Κυρίες της Κοινότητας προσέφεραν με απλοχεριά και γενναιοδωρία πλούσιο γεύμα, με σκανδιναβικές, ελλαδικές και κυπριακές λιχουδιές.


Οι επισκέπτες από το Λονδίνο, αφού ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τους άξιους παράγοντες της εορτάζουσας Κοινότητας, μετέβησαν στην παραπλήσια και παραθαλάσσια πόλη Ramsgate, όπου απόλαυσαν τον απογευματινό τους καφέ, δίπλα από τη θάλασσα, πριν να επιστρέψουν στο παγωμένο Λονδίνο.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα
Λονδίνο

No comments: