Tuesday 5 May 2020

Νέες οδηγίες Ι.Α. Θυατείρων περί κορωνοϊού


Προς τους Ευλαβεστάτους Κληρικούς, τους Αξιότιμους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής


Χριστός Ανέστη!

Όπως ήδη πιθανόν γνωρίζετε, ο Εξοχώτατος κύριος Πρωθυπουργός και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν περί χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην καθημερινότητά μας προς περιστολή της επιδημίας του κορωνοϊού. Εν αναμονή των νέων κυβερνητικών οδηγιών και κανονισμών, θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε περί των ακολούθων οδηγιών της Αρχιεπισκοπής:

1.  Συμβουλεύουμε όπως όλες οι Ενορίες προμηθευτούν μάσκες και να τις διαθέτουν στους πιστούς, οι οποίοι ενδέχεται να επιλέξουν να τις φορούν κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών. Η βέλτιστη πρακτική είναι να φορούν μάσκες και όσοι στέκονται πίσω από το παγκάρι, είναι υπεύθυνοι για την περιφορά του δίσκου ή έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με τους ενορίτες.

2.  Όλες οι Ενορίες οφείλουν να παρέχουν αντισηπτικό υγρό χεριών προς τους πιστούς, διαθέσιμο κατά την είσοδό και την έξοδό τους από τους Ιερούς Ναούς.

3.  Οι Ιερείς και οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές οφείλουν να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ώστε οι Ιερές Ακολουθίες να τελούνται εντός περιβάλλοντος υγειονομικά ασφαλούς.

4.  Τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών οφείλουν να επιβλέπουν την πιστή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών. Οι πιστοί, προς το παρόν, δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνονται σε ομάδες, όταν τελούνται τα Μνημόσυνα. Οφείλουν να παραμένουν στις θέσεις τους και να προσεύχονται από εκεί.

5.  Το αντίδωρο δεν θα διανέμεται από τους Ιερείς. Είναι προτιμότερο το καλάθι με τα αντίδωρα να τοποθετείται στον Νάρθηκα του Ιερού Ναού και οι πιστοί, ατομικώς, να λαμβάνουν το αντίδωρό τους, καθώς εξέρχονται. Η πρακτική αυτή είναι ανάλογη με τη λήψη του αντιδώρου από εκείνους που κοινωνούν των Θείων Μυστηρίων.

6. Τόσο οι Ιερείς όσο και οι Επίτροποι καλούνται να επιδείξουν διάκριση και υπομονή προς τους πιστούς, ώστε οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές να μην εκληφθούν ως αυταρχικές εντολές. Επιθυμούμε οι πιστοί μας να κατανοήσουν ότι λαμβάνουμε τα μέτρα αυτά με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία τους. Οι εν λόγω οδηγίες παρέχονται με αγάπη, στοργή και ενδιαφέρον για τους ανθρώπους του Θεού.

7. Έχετε επίσης υπ’ όψη σας ότι υπάρχουν ενορίες με διαδικτυακή κάλυψη των Ιερών Ακολουθιών, όπως και διαδικτυακό Κατηχητικό Σχολείο, το οποίο μόλις ξεκίνησε. Λεπτομέρειες διατίθενται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής. Ορισμένοι πιστοί ενδέχεται να μην αισθάνονται έτοιμοι να παρακολουθήσουν διά ζώσης τις Ιερές Ακολουθίες σε αυτό το στάδιο. Αν και αυτή η πρακτική δεν είναι ποιμαντικά η ιδεώδης, ωστόσο παρέχει στους ανθρώπους αυτούς έστω τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως συμμετοχής στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής λειτουργούν κανονικά. Είμαστε εδώ προκειμένου να απαντήσουμε στα ερωτήματά σας, να σας παράσχουμε συμβουλές και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την διακονία σας. 

Εκ της Πρωτοσυγκελλίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

No comments: