Friday 17 November 2023

«Απάνεμα» στον ίσκιο του Ήσκιου

 
Ο Ζακύνθιος συν-Αδελφός και συν-οδοιπόρος στα μονοπάτια της Ποίησης π. Παναγιώτης Καποδίστριας έκανε ένα κολακευτικό αφιέρωμα στο ιστολόγιό του για την νεοδημοσιευθείσα Ποιητική Συλλογή μας «Απάνεμα».
 

Τον ευχαριστώ από μέσης καρδίας και του εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, αλλά και τον θαυμασμό μου, για τη δική του σπουδαιότατη και βραβευμένη λογοτεχνική δημιουργία, ευχόμενος και εις πολλά ανώτερα!!!
 
Στο αφιέρωμά του ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
 
«Με πολλά χαρά και ικανοποίηση, λάβαμε σήμερα το νέο ποιητικό κατόρθωμα του αγαπητού συν-αδελφού π. Αναστασίου Σαλαπάτα, ο οποίος "κυκλοφορεί" στους τόπους της Ποίησης με το ψευδώνυμο Τάσος Βυζάντιος.
 
Το ανά χείρας καλαίσθητο βιβλίο τιτλοφορείται "Απάνεμα" και κυκλοφορείται από τις εκδόσεις Ακακία (Bristol 2023).
 
Ο ποιητής -ωσάν τον Καλό Σαμαρείτη της καινοδιαθηκικής παραβολής- μέσω και διά των λέξεών του, επιχέει στις πληγές του αναγνώστη του, έλαιον και οίνον, ανακουφίζοντας καίρια και αποτελεσματικά τα έλκη και τις κακώσεις της καθημερινότητας. Οι τόποι και οι τρόποι της εποχής μας μαστίζονται από εμπόλεμες καταστάσεις εντός και εκτός μας, οπότε ο ποιητής Τάσος Βυζάντιος, όπως και ο κάθε μαΐστορας του ποιητικού εργαστηρίου, επιχειρεί και το καταφέρνει να παρέξει παραμυθία στον ενδιαφερόμενο αναγνώστη του, δίχως -εννοείται- παραμυθιάσματα ή φρούδες ελπίδες. Ούτως ή άλλως, ο ποιητής, αν και ο ίδιος συμφύρεται -αναγκαστικά- στον θόρυβο των ενθάδε, τα βλέπει εντέλει όλα κριτικά και αφ' υψηλού, δυνάμενος να πει την Αλήθεια, όσο κι αν αυτή συχνά-πυκνά πληγώνει. Άλλωστε, κατά τους Λατίνους, "dura Veritas, sed Veritas"!!!
 
Κι αν όλα αυτά ισχύουν για τον κάθε ποιητή, που σέβεται τον εαυτό του, πολύ περισσότερο ισχύουν για τον π. Αναστάσιο Σαλαπάτα, ο οποίος, ως Ιερέας των Μυστηρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συντελεί στην εγκοσμίωση της αγαπητικής σχέσης του Ουρανού προς τον Άνθρωπο, ως Ποιητής κατόπιν, "μοιράζει το αντίδωρο" της πρότερης ιερουργίας, ως λειτουργία μετά τη θεία Λειτουργία.
 
Ευχαριστώ για την τιμή της αποστολής, αγαπητότατε π. Αναστάσιε! Σου εύχομαι να βιώνεις πάντα ποιητικές Αναστάσεις, ως απόρροια της συνάφειάς σου με την Ανάσταση Εκείνου»!!!

No comments: