Saturday 30 January 2016

Εορτή Τριών Ιεραρχών

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
30-1-2016

Προς τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους,τους Λαϊκούς Άρχοντες, την Αξιότιμη Διεύθυνση και τις Σχολικές Επιτροπές των Ελληνορθόδοξων Σχολείων της Αποδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας,


Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, μας δίνει την ευκαιρία να στρέψουμε την προσοχή μας και το βλέμμα μας σ’ αυτές τις τρείς αγιασμένες μορφές. Η Εκκλησία μας τους ονομάζει «Οικουμενικούς Διδασκάλους», «Μεγίστους φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος» (Απολυτίκιο Τριών Ιεραρχών), Προστάτες των Γραμμάτων και θύραθεν και εκκλησιαστικής Παιδείας. Οι Άγιοι αυτοί δεν διακρίθηκαν μόνο για την αγάπη τους στο Θεό, τον πνευματικό τους αγώνα και την φιλευσπλαχνία τους, αλλά και επειδή πλούτισαν την Χριστιανοσύνη με τους λόγους και τα συγγράμματά τους. 

Οι Τρεις Ιεράρχες έζησαν όπως και εμείς σε περίοδο μεγάλης κρίσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Μέσα σ’ αυτή τη συγκεχυμένη κατάσταση οι Τρείς Ιεράρχες χάρισαν στην Οικουμένη «τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας», ερμηνεύοντας τα μηνύματα του Ευαγγελίου για τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνία μέσα από τη σκέψη, τα κηρύγματά, τα γραπτά και την προσωπική τους ζωή. Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες ήταν επίσκοποι, πρίγκηπες της Εκκλησίας που την διακόνησαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση με το ύφος και την χριστιανική βιωτή τους.

Η «Βασιλειάδα», το γνωστότερο από τα ιδρύματα που ίδρυσε ο Μ. Βασίλειος αποτέλεσε «πρότυπο» φιλανθρωπικό έργο. O Άγιος Βασίλειος ήταν ο πρόδρομος της σύγχρονης ευαισθησίας για την προστασία των συνανθρώπων, όπως είναι οι φτωχοί, οι πρόσφυγες, οι απόκληροι της ζωής και οι πιεσμένοι από τις θρησκευτικές φανατικές και μισαλλόδοξες κοινωνίες. Η στάση ζωής του πρέπει να εμπνέει όλους μας, ώστε να αποκτήσουμε ένα φιλάνθρωπο και εθελοντικό πνεύμα βοηθείας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Μέγας Βασίλειος κληρονόμησαν στην ανθρωπότητα την σπουδαιότερη εκκλησιαστική παρακαταθήκη, που είναι η Θεία Λειτουργία. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνθήκες της εποχής και τις ανάγκες των ανθρώπων και έχοντας την φώτιση του Αγίου Πνεύματος συνέγραψαν τις Ακολουθίες του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, που μας ενώνει με τον Χριστό και μας χαρίζει τη  ζωή. Η προσευχή, η δημόσια και κατ’ ιδίαν, η συμμετοχή μας στη Θεία Λατρεία αποτελεί το ύψιστο μέσο επικοινωνίας μας με τον Θεό και τον συνάνθρωπο, και μας οδηγεί στην συμφιλίωση μεταξύ μας, την αγάπη, την κατάκτηση του «καθ΄ομοίωσιν» και την κατά χάριν θέωση.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο έργο του «Περί Ιερωσύνης λόγοι», και ο Άγιος Γρηγόριος στο «Απολογητικόν της εις Πόντον φυγής» τονίζουν με μεγάλη ευαισθησία το ύψος της αποστολής του κληρικού ειδικά στους δύσκολους και κοσμογονικούς καιρούς που ζούμε, όλη η Ανθρωπότητα: Το παράδειγμα, η ζωή και τα έργα των Τριών Ιεραρχών είναι πάντα επίκαιρα, διότι προτρέπονται οι νέοι να ακολουθούν το λαμπρό παράδειγμά τους, να μένουν πιστοί στο Ευαγγέλιο της εν Χριστώ σωτηρίας, να καλλιεργήσουν την πίστη τους στον Σωτήρα Χριστό, να εκκλησιάζονται και να είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν την Εκκλησία και την κοινωνία σαν ποιμένες και διδάσκαλοι αυτής. Προτρέπω τους ευσεβείς νέους να ακολουθήσουν τό ιερατικό αξίωμα με αγάπη και φόβο Θεού, καθαρότητα ψυχής, εκκλησιαστικό φρόνημα, υπομονή νηφαλιότητα και σωστή ενημέρωση του ποιμαντικού έργου πού πρόκειται να επιτελέσουν.

Ευχόμενος όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και οι Άγιοι Τρείς Ιεράρχες, σας χαρίζουν υγεία, φώτιση και θεογνωσία να επιτελείτε το θεάρεστο έργο σας, διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Ιανουάριος 2016

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

No comments: