Tuesday 14 October 2008

Νέα Γραμματόσημα

Τα νέα Αγγλικά Γραμματόσημα απεικονίζουν 6 ξεχωριστές και αξιοθαύμαστες γυναίκες, που έζησαν και έδρασαν στην Αγγλία, κατά τους 3 τελευταίους αιώνες.

Είναι οι εξής:

M Garrett Fawcett (1847-1929). Αγωνίσθηκε για το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες.
E Garrett Anderson (1836-1917). Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Αγγλία, και από τις πρώτες γυναίκες γιατρούς.
Marie Stopes (1880-1958). Ίδρυσε το Εθνικό Συμβούλιο Ελέγχου Γεννήσεων.
Eleanor Rathbone (1872-1946). Αγωνίσθηκε με πάθος για να δοθούν Οικογενειακά Επιδόματα από το κράτος σε οικογένειες που τα χρειάζονταν.
Claudia Jones (1915-1964). Διακεκριμένη Αμερικανίδα δημοσιογράφος, που έδρασε στην Αγγλία. Μεταξύ άλλων συνέβαλε στην καθιέρωση του γνωστού καρναβαλιού του Notting Hill.
Barbara Castle (1910-2002). Ως Υπουργός Εργατικής Κυβέρνησης καθιέρωσε το εθνικό όριο ταχύτητας των 70 μιλ., το υποχρεωτικό των ζωνών ασφαλείας, καθώς επίσης και την ισότιμη μισθοδοσία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Είναι σίγουρο πως οι σπουδαίες αυτές γυναίκες άλλαξαν τη ροή της ιστορίας στην Αγγλία και διεθνώς, θέτοντας και αγωνιζόμενες για νέα θέματα κοινωνικής τάξεως. Οπωσδήποτε δε, άνοιξαν νέα μονοπάτια για τις επόμενες γενεές.

4 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Σίγουρα εννοείτε "70 μίλια" και όχι χιλ(ιόμετρα).

Anastasios said...

Έχεις απόλυτο δίκιο Αντώνη. Το διόρθωσα ήδη στην ανάρτηση.
Σύντομα επανέρχομαι στην Θεσσαλονίκη. Θα δεις λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Αυτές είναι βασίλισσες.

Anastasios said...

@ dionysos,

Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία πως τέτοιες γυναίκες με τόσο πρωτοπόρα δραστηριότητα και κοινωνική προσφορά δεν μένουν απλά στην ιστορία, αλλά γράφουν οι ίδιες ιστορία, και ανοίγουν λεωφόρους για να βαδίσει το ανθρώπινο γένος.