Thursday 16 October 2008

Ρόδος [Β΄]

Η παλαιά πόλη


Μέσα στο πλαίσιο του πρόσφατου Συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε την ονομαζόμενη παλαιά πόλη της Ρόδου, την πόλη εντός των τειχών. Η καστροπολιτεία αυτή κτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη ή απλά Ιωαννίτες Ιππότες, που έφτασαν στη Ρόδο το 13ο αιώνα, μετά την εκδίωξη τους από τους Αγίους Τόπους, όταν πια η Ιερουσαλήμ έπεσε στα χέρια του Σαλαντίν.
Μέσα στο εντυπωσιακό Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη ή Ιπποτών της Ρόδου παρατηρεί κανείς την συνάντηση διάφορων πολιτισμών. Η Ανατολή και η Δύση, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ, Εκκλησίες και τζαμιά, κάστρα δυτικότροπα και ανατολίτικη αρχιτεκτονική, όλα μαζί σε μια ιστορική διαλεκτική, που δεν μπορεί να μην αφήσει έκθαμβο τον περιηγητή.
Σήμερα η παλαιά πόλη είναι μια ολοζώντανη πολιτεία, που κατακλύζεται -πάντα με σεβασμό στην παράδοση, καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε ρημοτομική επέμβαση- από κάθε είδους εμπορικά μαγαζιά, εστιατόρια, ταβέρνες, με έντονη νυχτερινή ζωή.
Μας συγκίνησε ιδιαίτερα και η ανακάλυψη -μέσα στα τείχη- του Ιερού Ναού του Αγίου Φανουρίου, για τον οποίο αυτό Ναό τόσα έχουμε διαβάσει στα συναξάρια της Εκκλησίας μας. Ένας ευγενέστατος, νεώτατος και εγκαρδιότατος Ιερέας μας υποδέχθηκε, μας ξενάγησε και... μας προσέφερε και μια ιδιαίτερα εύγευστη φανουρόπιτα.
.
.

2 comments:

P. Kapodistrias said...

Η Φανουρόπιτα υπερέχει!

Anastasios said...

@ π.κ.,

Ίσως η καλύτερη φανουρόπιτα που έχω γευθεί.