Saturday 22 November 2008

Σύνθημα

Στην πρόσφατη επίσκεψη στην φθινοπωρινή Καστοριά είδα και φωτογράφισα αυτό το σύνθημα, γραμμένο πάνω σε τοίχο μισογκρεμισμένου σπιτιού. Βέβαια η Καστοριά φημίζεται για τα υπέροχα αρχοντικά της και γενικά για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της. Όμως σε κάθε κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση. Δεν γνωρίζω βέβαια για ποιό λόγο το σπίτι αυτό ήταν σε αυτή την ετοιμόρροπη κατάσταση. Ούτε είμαι σίγουρος αν κι ο συνθηματογράφος γνώριζε το λόγο.

«Δώστε ζωή στα άδεια σπίτια», λέει το σύνθημα. Κι εγώ απλά σκέφτομαι πως ενώ αυτό το σύνθημα μπορεί κάτι να λέει, όμως δεν θα πρέπει να χάσουμε την θέα μιας σημαντικής πραγματικότητας της σύγχρονης ζωής: ότι υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας χωρίς ζωή. Οι Aμερικάνοι έχουν μια χαρακτηριστική ιδιωματική έκφραση, που την απευθύνουν σε τέτοιους ανθρώπους: «get a life», λένε. Πάντως δεν είναι πάντα εύκολο να βρει κανείς ζωή εκ των έσω. Ίσως να χρειάζεται και μια εξωτερική δύναμη, όπως υπονοεί και ο συνθηματογράφος μας.

5 comments:

P. Kapodistrias said...

Απ' τις καλύτερες αναρτήσεις σου. Κάνει για κήρυγμα αύριο!

Σε καιρούς αζωΐας, η προοπτική της αειζωΐας!

Ασπάζομαί σε, παμφίλτατε!

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Αδελφέ μου,

Σ' ευχαριστώ.

Οι σκέψεις μου ήλθαν τελείως αυθόρμητα, κοιτώντας τη φωτογραφία.

Καλό ΣαββατοΚύριακο.

P. Kapodistrias said...

Παμφίλτατε,

Αν δεν έχεις τι να κάμεις, έλα να συν-εσπερίσουμε: http://banato.blogspot.com/2008/11/blog-post_22.html

Aνεμος said...

ότι υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας χωρίς ζωή.λές αλήθειες πάτερ καλησπέρα

Anastasios said...

@ anemos5,

Καλησπέρα. Καλώς όρισες.

Πάντως θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι στη ζωή των ανθρώπων υπάρχει και η συν-ευθύνη. Έχουμε δηλαδή μια κάποια υποχρέωση και εμείς, οι απ' έξω, να βοηθούμε λίγο, ιδιαίτερα τους ασθενείς και ανήμπορους, να αποκτήσουν κι εκείνοι ζωή, έτσι όπως έχουμε κι εμείς, που γενικώς μπορεί να θεωρηθεί ότι είμαστε μάλλον στα καλά μας.

Καλή Κυριακή!