Friday 28 November 2008

Γραμματοκιβώτια

Στην Αγγλία υπάρχουν 115.000 γραμματοκιβώτια. Οι Άγγλοι τα ονομάζουν «post boxes», ή «letter boxes» και τα αναγνωρίζουν ως «national treasure», δηλαδή αντικείμενα εθνικής κληρονομιάς.

Τα πρώτα γραμματοκιβώτια έκαναν την εμφάνισή τους στην Αγγλία το 1852, ενώ είχαν ήδη εμφανιστεί στο Παρίσι από το 1653. Τα πρώϊμα βικτωριανά γραμματοκιβώτια είχαν πράσινο χρώμα, αλλά από το 1874 υιοθετήθηκε το κόκκινο χρώμα (κατ’ αρχάς στο Λονδίνο) που βλέπουμε μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γραμματοκιβώτια στην Αγγλία βάφονται κάθε 3 χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εθνικής Κληρονομιάς Sir Neil Cossons αναφέρθηκε στα γραμματοκιβώτια λέγοντας πως είναι: «a classic icon of British design inextricably linked to our national image».
.

Τα γραμματοκιβώτια που παρουσιάζονται εδώ είναι από διάφορες περιοχές της Αγγλίας. Το τελευταίο δεν είναι πραγματικό, αλλά ένα μικρό γραμματοκιβώτιο - ξύστρα.
.

4 comments:

Alkmini said...

π.Αναστασιε
μου ειχαν κανει ιδιαιτερη εντυπωση τα γραμματοκιβωτια στο Λονδινο.
οπως και τα δυοροφα λεωφορεια, στην πρωτη μου επισκεψη εκει.
ωραια αναρτηση και με πληροφοριακο υλικο!
καλη σου εσπερα.

DfS said...

mprabo patera..oraia pragmata bazeis sto blog..blepo se exoun episkeftei polloi kai apo diafores xores..ops!

Anastasios said...

@ Aliki,

Καλησπέρα και σε εσένα και στο αγαπημένο Ναύπλιο.

Η Αγγλία δίνει πάντα σημασία στη λεπτομέρεια. Για παράδειγμα το πρώτο γραμματοκιβώτιο (η πρώτη φωτογραφία εννοώ) είναι από την περιοχή Harrow on the Hill, όπου βρίσκεται και το παλαιό και αριστοκρατικό Harrow School. Βλέπεις τι όμορφα και λεπτομερειακά είναι βαμμένο.

Anastasios said...

@ demetrifs,

Μίμη μου,

Χαίρε λεβέντη μου!

Καλή επιτυχία για αύριο!