Wednesday 15 April 2009

Μεγάλη Τετάρτη

Το βράδυ, γίνεται το Μυστήριο του ιερού Ευχελαίου. Οι πιστοί αλείφονται με το αγιασμένο λάδι «εις ίασιν ψυχής και σώματος», γονατιστοί ακούνε τη συγχωρητική ευχή του ιερέα, ψιθυρίζοντας το «Κύριε ελέησον», παίρνουν και δίνουν συγχώρεση σε όλους και για όλα και ετοιμάζονται για τη Θεία Κοινωνία.

Αργότερα, στην Ακολουθία του Όρθρου της Μεγ. Πέμπτης, τέσσερα θέματα εορτάζουμε: α)Τον ιερό Νιπτήρα, β) Τον Μυστικό Δείπνο, γ) Την υπερφυά Προσευχή και δ) Την Προδοσία.

Η συμβολική πλύση των ποδών των Μαθητών από τον Διδάσκαλο μας διδάσκει την ταπείνωση. Την μεγάλη υπόθεση του να είμαστε διάκονοι των αδελφών μας, κατά το παράδειγμα Εκείνου, που «ουκ ήλθε διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι». Στη συνέχεια ο Κύριος, κατά το Δείπνο, παρέδωσε στους Μαθητές Του το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και είπε το «Λάβετε, φάγετε...» και το «Πίετε εξ αυτού πάντες...», «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν».

Μετά το Δείπνο ο Κύριος δίδαξε την «καινήν εντολήν» της Αγάπης. Προσπάθησε να διδάξει και να ενθαρρύνει τους Μαθητές Του κι έκαμε την περίφημη Αρχιερατική Του Προσευχή προς τον Πατέρα, στην οποία, εκτός των άλλων, προσεύχεται «ίνα πάντες εν ώσιν».

5 comments:

pavlina said...

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση π.Αναστάσιε!!!

Roadartist said...

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχεις!!!

Anastasios said...

@ pavlina / Roadartist,

Ευχαριστώ για τις ευχές σας.

Εγκαρδίως αντεύχομαι Χρόνια Πολλά, Καλά και πάντα Αναστημένα!!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Κατανυκτικό τελετουργικό!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Αντεύχομαι, τo Φως που θα πηγάσει από τον Πανάγιο Τάφο να καταυγάσει τις ψυχές και τις οικογένειές μας.