Saturday 4 April 2009

Ο Ηρόδοτος στη Δύση

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη πρόκειται να δοθεί την ερχόμενη Τρίτη 7 Απριλίου 2009 στις 7.30 μ.μ. στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου. Ομιλητής θα είναι ο πασίγνωστος Ελληνιστής και Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Paul Cartledge, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: “How the West Was Won... by Herodotus”.

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή είχε η Δρ. Νίκη Κατσαούνη, Μορφωτική Ακόλουθος της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας στο Λονδίνο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ύπατου Αρμοστή της Κύπρου κ. Αλεξάνδρου Ν. Ζήνωνος.

Ο Καθ. Cartledge θεωρείται και είναι μια κορυφαία επιστημονική προσωπικότητα στον επιστημονικό τομέα των Αρχαιο-Ελληνικών Σπουδών, με ειδίκευση στα ζητήματα της Αρχαίας Σπάρτης και με μεγάλη σειρά επιστημονικών μελετών αφιερωμένες στην Ιστορία της Πατρίδας μας. Η διδακτορική του διατριβή (1975) είχε θέμα: “Early Sparta c. 950-650 B.C.: an archaeological and historical study”. Έχει διδάξει σε μεγάλα και σπουδαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το τελευταίο διάστημα διδάσκει στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου είναι Καθηγητής της Ελληνικής Ιστορίας και Κοσμήτορας του Τμήματος των Κλασσικών Σπουδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αγάπης του για την Σπάρτη απέκτησε στον ακαδημαϊκό χώρο όπου κινείται δύο επωνυμίες: «Laconophile» και «Mr. Sparta». Στα 2002 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο της Τιμής και το 2004 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της Σπάρτης.

4 comments:

P. Kapodistrias said...

Χρυσές πληροφορίες! Ευχαριστώ για τη μέθεξη!!!

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Χαίρομαι που ένας σπουδαίος επιστήμονας, όπως είναι ο Καθ. Paul Cartledge, αφιέρωσε όλη την επιστημονική του εργασία σε ελληνικά θέματα, ειδικά στην Σπάρτη.

Και χαίρω επίσης γιατί η Πατρίδα μας αναγνώρισε τους κόπους του.

Σοφία said...

Ενδιαφέρον. Είχα από παλιά μια ιδιαίτερη αγάπη στον Ηρόδοτο. Μήπως να πάω;;;

Anastasios said...

O ομιλητής είναι σπουδαίος. Το θέμα του ελκυστικό, αν και κάπως δύσκολο να μεταφρασθεί στα ελληνικά.

Αξίζει νομίζω να δούμε τι θα πει.