Monday 18 May 2009

Καθηγητής Ποίησης

...στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Προχθές, το Σάββατο βράδυ, την ώρα που όλη η Ευρώπη ψήφιζε για το καλύτερο τραγούδι της Γιουροβίζιον, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ψήφιζαν για τον νέο Καθηγητή Ποίησης. Η έδρα του Καθηγητή Ποίησης στην Οξφόρδη είναι βέβαια κάτι το ξεχωριστό. Δίνει ιδιαίτερη αίγλη στο πρόσωπο που την κατέχει, που μπορεί να είναι ένας διακεκριμένος Πανεπιστημιακός Καθηγητής ή και ένας φημισμένος Ποιητής. H εν λόγω έδρα καθιερώθηκε το 1708, μετά από την προσφορά του κληροδοτήματος από τον Henry Birkhead, ονομαστό διανοούμενο και ποιητή της εποχής του.

Σήμερα ο διορισμός είναι για πέντε χρόνια. Η εκλογή είναι ανοικτή και μπορούν να συμμετάσχουν για να ψηφίσουν όσοι επιθυμούν από τους 150.000 Καθηγητές και πτυχιούχους του Πανεπιστημίου. Ο Καθηγητής της έδρας παραδίδει τρεις διαλέξεις το χρόνο. Κάθε δεύτερο χρόνο παραδίδει τον Creweian Oration, κατά τον οποίο προσφέρει επίσημες ευχαριστίες προς τους ευεργέτες του Πανεπιστημίου. Για κάθε τέτοιο λόγο ο Καθηγητής λαμβάνει £5.000. Μέχρι το 1968 αυτός ο λόγος παραδιδόταν στα Λατινικά.

Στην προχθεσινή εκλογή νικήτρια αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού γυναίκα, η Ruth Padel από το Λονδίνο, με 297 ψήφους έναντι 129 του συνυποψηφίου της Ινδού ποιητή Arvind Mehrotra. Η Padel θα διαδεχθεί στην έδρα τον διανοούμενο Christopher Ricks, του οποίου η πενταετής θητεία λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μερικοί από τους πιο γνωστούς και διακεκριμένους ποιητές που διακόνησαν την εν λόγω έδρα είναι κι οι εξής: Matthew Arnold, WH Auden και Seamus Heaney.

8 comments:

Alkmini said...

πατερ Αναστασιε
καλη σου μερα
Αυτο Μαλιστα!!!
Αλλα κατι τετοια δεν τα παιρνουμε ειδηση, τη στιγμη που γινεται χαμος για τα πανηγυρια της γιουροβιζιον και σπαταλανε πολλα χρηματα για το τιποτα.
Ενα μπραβο σε σενα δεν ειναι τιποτα.

καλη βδομαδα να εχεις.

P. Kapodistrias said...

Πολύ μού άρεσε αυτό, για ένα πρόσωπο που ουδόλως γνώριζα! Να είσαι καλά να μάς διδάσκεις πράγματα και να μάς φέρνεις τον αέρα της Ποίησης και προς τα εδώ!!!

Χριστός Ανέστη!

Σπύρος said...

Καλημέρα πάτερ , καλή και ευλογημένη εβδομάδα :)

Πραγματικά ειναι πολύ σημαντικό το ότι αναδείχτηκε γυναίκα πολύ ενδιαφέρουσα ψηφοφορία :) ευγε...

π Παντελεήμων Kρούσκος said...

Καλημέρα Πάτερ, Χριστός Ανέστη.
Πραγματικά, πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.

Anastasios said...

@ Aliki,

Kαλημέρα!

Το Ευαγγέλιο ορθότατα λέει: "όπου γαρ εστιν ο θησαυρός υμών, εκεί έσται και η καρδία υμών".

Και όντως!

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Θα προσπαθήσω να κάνω κάποια στιγμή ένα πληρέστερο αφιέρωμα στη νέα αυτή Καθηγήτρια, η οποία φαίνεται να είναι κάπως κοντά και στα ελληνικά πράγματα, αφού χρησιμοποιεί στα γραφόμενά της διάφορα ελληνικά στοιχεία.

Είναι κρίμα που δεν είναι τόσο όσο θα έπρεπε γνωστή στην Ελλάδα.

Ίσως να κάνω μια ανάλογη παρουσίαση όπως και με τον Euros Bowen.

Anastasios said...

@ LOCKHEART,

Βλέπεις ότι και στην Αγγλία, που είναι μια πολύ προηγμένη και προοδευμένη χώρα, δεν υπάρχει πάντα αξιοκρατία και γενική αποδοχή.

Υπ' όψιν ότι στην εν λόγω εκλογή ήταν υποψήφιος μέχρι την τελευταία εβδομάδα ο Νομπελίστας ποιητής Derek Walcott, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω διάδοσης σκανδάλων.

Μεγάλο παρασκήνιο!!!

Anastasios said...

@ π. Παντελεήμων,

Για να την κάνω ακόμα πιο ενδιαφέρουσα θα σου πω ότι η νικήτρια της εν λόγω εκλογής είναι κατευθείαν απόγονος του γνωστού Κάρολου Δαρβίνου. Φέτος μάλιστα εορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του.

Στις αρχές του χρόνου η ποιήτρια, τώρα Καθηγήτρια Ποίησης, δημοσίευσε μια σειρά ποιημάτων με θέμα τον φημισμένο πρόγονό της και με τίτλο "Darwin A Life in Poems". Οι κριτκές που έλαβε ήταν πολύ θετικές.

Μετά την εκλογή της είπε πως θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τη νέα της θέση για να ενώσει την ποίηση με την επιστήμη!