Friday 15 May 2009

O Λόρδος Βύρωνας στην Ελλάδα

Καθιερώθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Πολιτεία η 19η Απριλίου, ημέρα του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, ως «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης». Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πρόταση του Συνδέσμου «Μπάϊρον». Με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Στοά του Βιβλίου, (13/04/09) ο Σύνδεσμος τόνισε ότι η Ημέρα αυτή αφορά όλη την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της Διασποράς. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ενημέρωσαν ότι έχουν απευθυνθεί στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και στις ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, προτείνοντας να τιμηθεί και στα σχολεία της χώρας μας η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Επιπλέον, το 2009 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1809 έφθασε στην Πάτρα και στη συνέχεια περιηγήθηκε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ανέβηκε και στην Ακρόπολη, όπου ένοιωσε οργή μπροστά στη λεηλασία του Παρθενώνα από το Λόρδο Έλγιν την οποία εξέφρασε μέσα από τα ποιήματα του «Το Προσκύνημα του Τσάϊλντ Χάρολντ» και «Η κατάρα της Αθηνάς».

Για την επέτειο αυτή ο Σύνδεσμος «Μπάϊρον» προγραμματίζει το Φθινόπωρο ένα οδοιπορικό εκδηλώσεων στα βήματα του Λόρδου Βύρωνα που θα συνδέσει πολλές Ελληνικές πόλεις και θα φθάσει ως το Τεπελένι της Αλβανίας.

3 comments:

Κώστας Καρακάσης said...

Πόσα χρωστάμε σε τόσους και τόσους αληθινούς Φιλλέληνες που έδωσαν τόσα πολλά για τούτη την χώρα και τον λαό της....
Κορυφαίος σίγουρα όλων ο Μπάϋρον που αφύπνησε την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για το δίκαιο του Αγώνα των Ελλήνων.
Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

Φιλέλληνες υπήρχαν πολλοί. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα σε πολλές χώρες / πολιτισμούς και σε διάφορα επίπεδα.

Κάποτε αισθάνομαι πως εκείνοι αγαπούν πιότερο την Ελλάδα από εμάς τους ιθαγενείς.

Κώστας Καρακάσης said...

Πόσο δίκιο έχετε....
Θλιβερή διαπίστωση....