Wednesday 26 May 2010

Αριθμοί

Πολύ σπουδαίοι οι αριθμοί. Μια παγκόσμια γλώσσα που όλοι δέχονται, αποδέχονται, κατανοούν και χρησιμοποιούν. Και δεν αναφέρομαι μόνα σε χρηματικά και οικονομικά ζητήματα. Αναφέρομαι στους αριθμούς αυτούς καθ’ αυτούς και σ’ αυτό που αντιπροσωπεύουν.

Ας θυμηθούμε, επίσης, ότι και στις θρησκείες χρησιμοποιούνται οι αριθμοί και μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούνται ως ιεροί. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία οι αριθμοί 2, 3, 7, 12, 40 και άλλοι, θεωρούνται αριθμοί που εμπεριέχουν ιδιαίτερους συμβολισμούς.

Οι συνδυασμοί των αριθμών κάποτε δημιουργούν καταπληκτικά σύνολα τα οποία είναι εντυπωσιακά και χάρμα οφθαλμών, όπως αυτά που δημοσιεύονται στην παρούσα ανάρτηση. Αυτά αποδεικνύουν και μια τάξη και αρμονία που υπάρχει στη φύση και γενικώτερα στην πλάση, που οπωσδήποτε παραπέμπουν στην πανσοφία του Δημιουργού.

Είναι σαφές ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ούτε και οι αριθμοί με τους πολλούς και ποικίλους συνδυασμούς τους. Ούτε βέβαια και τα εμπνευσμένα αυτά μυαλά, μαθηματικών, μηχανικών και άλλων, που ασχολούνται επισταμένα με τους αριθμούς, μελετώντας και αναδεικνύοντας τη μαγεία, την αρμονία και τους συμβολισμούς τους.

Τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα σήμερα σύμβολα των αριθμών έχουν αραβική προέλευση. Εμείς οι Έλληνες χρησιμοποιούσαμε ως αριθμούς από τα αρχαία χρόνια, και σε μερικές περιπτώσεις και σήμερα, τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και συνδυασμούς αυτών. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε πως το τέταρτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης ονομάζεται «Αριθμοί», λόγω του περιεχομένου του, που αφορά την αρίθμηση των Ισραηλιτών που εξήλθαν από την Αίγυπτο.

2 comments:

logia said...

καλημέρα
πολύ αξιόλογη ανάρτηση!

ευχαριστούμε!

Anastasios said...

@ logia,

Καλημέρα από το συννεφιασμένο σήμερα Λονδίνο!