Tuesday, 4 May 2010

«Eθνικόν δάνειον»

Η Πατρίδα έχει ήδη εισέλθει σε εποχή δύσκολη έως κρίσιμη για το μέλλον, την υπόσταση και ύπαρξή της. Προσωπικά δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε πολιτικές κουβέντες. Όμως με ενδιαφέρει πολύ η ιστορία, γιατί εκεί βρίσκουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή.

Με μεγάλη επιφύλαξη για την ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζω παρακάτω, θέλω να μοιρασθώ με τους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου τα ιστορικά στοιχεία, όπως τα ανακάλυψα πρόσφατα, για το μεγάλο «Εθνικό δάνειο» της Επανάστασης του 1821. Αξίζει κανείς να το μελετήσει στις λεπτομέρειές του γιατί θα βρει ενδιαφέροντα στοιχεία και βέβαια σημαντικές αναλογίες με τα σημερινά δεδομένα.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1825 κι ενώ η επανάσταση βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη καμπή, «συνωμολογήθη εν Λονδίνω, εθνικόν δάνειον δύο εκατομμυρίων χρυσών λιρών, δια την χρηματοδότησιν του αγώνος». Ρίξτε μια ματιά στην κατανομή αυτού του δανείου:

- Το δάνειο συμφωνείται στο 55% της ονομαστικής του αξίας, για να καλυφθούν οι επισφάλειες των Άγγλων πιστωτών, δηλαδή αυτομάτως τα 2.000.000 γίνονται 1.100.000 λίρες(!!!). Εμείς βέβαια πληρώναμε τόκους για 2.000.000.

Από τα 1.100.000 κρατούνται προκαταβολικά:

- Τόκοι δύο χρόνων 200.000 λίρες
- Μεσιτικά 68.000 λίρες
- Εξαγορά ομολογιών δανείου 212.000 λίρες
- Συμβολαιογραφικά 13.700 λίρες
- Έξοδα Ελλήνων (!) μεσαζόντων 15.487 λίρες.

Από τα εναπομείναντα, στέλνονται στις ΗΠΑ 156.000 λίρες για την κατασκευή δύο φρεγατών. Τελικά κατασκευάστηκε μόνο μία, που ήρθε στην Ελλάδα μετά το τέλος της επανάστασης και την έκαψε ο Ανδρέας Μιαούλης με τα ίδια του τα χέρια την 1η Αυγούστου 1831 στο λιμάνι τού Πόρου, όταν επαναστάτησε κατά του Καποδίστρια και τα στρατεύματα τού Κυβερνήτη έκαναν γιουρούσι για να καταλάβουν τον εξεγερμένο στόλο.

Επίσης, 123.000 λίρες μένουν στην Αγγλία για την αγορά έξι πολεμικών πλοιαρίων. Πήραμε μόνο το «Καρτερία» μετά την επανάσταση. Συνεχίζουμε:

- Για μισθοδοσία φιλέλληνα (;) Κόχραν 37.000 λίρες
- Για αποπληρωμή πολεμοφοδίων 77.200 λίρες
- Διάφοροι λογαριασμοί (;;!!) 47.000 λίρες

Έτσι, από τα 2.000.000 χρυσές λίρες, έφθασαν τελικά στην Ελλάδα μόλις 190.000 λίρες. Αντί αυτά τα ελάχιστα που απόμειναν να πάνε στον αγώνα κατά των Τούρκων, κατασπαταλήθηκαν στον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους Μωραϊτες και τους Ρουμελιώτες. Οι καπεταναίοι στρατολογούσαν κόσμο για να χτυπήσουν τους εσωτερικούς εχθρούς και πληρωνόντουσαν από τα λεφτά του δανείου. Άλλο πλιάτσικο κι εκεί, πέραν του γεγονότος ότι Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Ο Γκούρας για παράδειγμα, είχε ένα σώμα εκατόν πενήντα ενόπλων, αλλά έκανε ψεύτικους καταλόγους για πεντακόσιους και τσέπωνε την μισθοδοσία και τα τροφεία τους. Το ίδιο και οι αντίπαλοι του.

Όταν λοιπόν ο Καποδίστριας ανέλαβε Κυβερνήτης, έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Ανδρέα Κοντόσταυλο, να κάνει μια απογραφή (να και η πρώτη απογραφή στην ιστορία μας) της περιουσίας του κράτους. Το κείμενο της επιτροπής ήταν λεπτομερέστατο και εξαιρετικά σύντομο. Περιείχε μία μόλις πρόταση:

«Κύριε Κυβερνήτα, εις το ταμείον του κράτους ευρέθη έν μόνο νόμισμα και αυτό κίβδηλον».

6 comments:

Anonymous said...

χριστος Ανεστη!Παρα πολυ σημαντικα αυτα που μεμεγαλη επιφυλαξη παραθεσατε πατερ.τελικα η παροιμια που λεγει πως αν δεν εχεις νυχια να ξηστεις μονος σου μην περιμενεις απο τους αλλους ειναι του λογου το αληθες.και μονο που εβγαλαν τον νομο περι ασυλιας ,περι μη δηλαδη ευθυνης υπουργων...αυτη ηταν μια ανοιχτη κλεψια μια καθαρη ενοχη.Απο εκει και εκει με την ανοχη του λαου εγινε ο,τι εγινε....ειμαστε συνενοχοι στην πραξη τους αυτη.Τωρα ,ψαχνουμε να βρουμε χρηματα να καλυψουμε τις τρυπες ...ψωφαγαμε για τις κολακιες στους ολυμπιακους αγωνες--Ελλαδα χωρα του φωτος και της φιλοσοφιας και ο υψων εαυτων [και ας ειναι και χωρα] ταπεινοθησετε.Τωρα θα γελανε οι ευρωπαιοι ΄΄φιλοι΄΄ μας με τα ρητα ακομη και των προγωνων μας αρχαιων Ελληνων...ας αφησουμε τωρα τα ρητα αυτα και ας πιασουε τα κειμενα της Αγιας γραφης που διδασκουν τις εντολες του θεου διοτι η κατα θεον φιλοσοφια διδασκει[σοφια του θεου] περισσοτερο απο την φιλοσοφια των αρχαιων ελληνων που ηταν κατα την γνωμη μου σπερματικοι λογοισοφιας...πην.

Anastasios said...

@ Πην.,

Όπως λέει -ειρωνικά- κι ένας Άγγλος Καθηγητής:

"Οι Έλληνες έδωσαν τα φώτα στον κόσμο. Από τα πολλά φώτα όμως έπαθαν εκτυφλωτισμό και τώρα δεν βλέπουν οι ίδιοι τίποτα".

Π.Κ. said...

Άστους να λένε, άστους να πουν
αυτοί δεν ξέρουν ν' αγαπούν!...

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Αν ήξεραν να αγαπούν δεν θα πήγαιναν στην άλλη άκρη της γης να πολεμούν για συμφέροντα, που ένας Θεός ξέρει από που κι ως που είναι δικά τους...

Ο ΠΑΝΟΣ & Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ... said...

Χριστός Ανέστη πατέρα Αναστάσιε,

επειδή παρατηρώ ότι το χιούμορ δεν σας λείπει, να ρωτήσω την ιστορική σας άποψη ...
Υπάρχει περίπτωση από ην οικογένεια του τότε υπουργού Κοντόσταυλου να προέρχεται και ο Κος Αλογοσκούφης ???

Φιλικά και χαμογελαστά,
Πάνος.

george said...

Interesting numbers but how do you prove it? On what original documents, that we dont normaly get access you based your calculations. I would love to believe this, but in order to use it as evidence, needs proof.
Please assist