Thursday 27 May 2010

Στις όχθες του Τάμεση στο Bourne End

Τώρα που ο καιρός «ανοίγει» κάπως, μπορεί κανείς να απολαύσει τις ομορφιές της πανευφρόσυνης Αγγλικής εξοχής. Έτσι, επιβάλλεται μια βόλτα σε κοντινές ή μακρινές αποστάσεις, ανάλογα με το πρόγραμμα του καθενός, για να ανανεωθεί ψυχικά η συννεφιασμένη βιοτή μας.

Μια περιοχή που είναι γεμάτη από φυσικές ομορφιές είναι το Bourne End, που όπως φαίνεται και στο χάρτη βρίσκεται κοντά στην ονομαστή πόλη του Marlow, για την οποία έχουμε κάνει διάφορα αφιερώματα σε παρελθούσες αναρτήσεις του παρόντος ιστολογίου.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κωμόπολης αυτής είναι ότι την διασχίζει ήρεμα ο πολύς Τάμεσης, ο μέγας ποταμός της Νότιας Αγγλίας. Αυτό και μόνο είναι γεγονός ιστορικό και σημαντικό.

Όπου περνάει ο Τάμεσης τα πάντα χαρακτηρίζονται από την παρουσία του. Η φύση που αναπτύσσεται στις όχθες του, οι γέφυρες (ανθρώπων, αυτοκινήτων και τρένων), τα παραποτάμια εξοχικά σπίτια και οι ταβέρνες, οι ένστολες βάρκες, οι αγώνες ιστιοπλοΐας, είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορεί κανείς να μελετήσει σε συνάρτηση με το κινούμενο ύδωρ.

Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή είναι γλυκείς, άνετοι, φιλικοί, ανεπιτήδευτοι και αυθεντικοί, όπως ίσως ήταν το ανθρώπινο είδος σε παλαιότερες εποχές. Όμως εμείς «...τώρα όλα στην πόλη τα ξεχάσαμε», όπως λέει ο ποιητής.
.

Για τούτο μια επίσκεψη εκεί, στο Bourne End, είναι μια επιστροφή σε ρίζες, σε εποχές και σε ανθρώπινες συμπεριφορές που εν πολλοίς σήμερα είναι ξεχασμένες. Έτσι, μας κάνει καλό να βγαίνουμε κάποτε από το καβούκι μας και να πορευόμαστε σε δρόμους και μονοπάτια με αυθεντικούς ήχους και χρώματα, να βλέπουμε τον διπλανό να μας χαμογελάει και τον περαστικό -που ενώ δεν μας γνωρίζει- να μας χαιρετάει άδολα και ευγενικά.

No comments: