Tuesday 25 October 2016

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, η Ιόνιος Βιβλιοθήκη και το έργο τους

Πρόσφατα μου έγινε η τιμή να συμμετάσχω ως μέλος της εποπτεύουσας επιτροπής της Ιονίου Βιβλιοθήκης της Ἐνωσης Επτανησίων Ελλάδας, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας έγιναν την περασμένη Παρασκευή στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα.


Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010. Σκοπός της Ε.Ε.Ε. είναι η διατήρηση και η προώθηση του επτανησιακού πολιτισμού αλλά και των παραδόσεων. Με την λέξη «πολιτισμός» εννοείται οτιδήποτε προάγει και καλλιεργεί το πνεύμα: λογοτεχνία, ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική, λαογραφία, μουσική, φωτογραφία, μαγειρική, θέατρο κοκ.

Η ιδέα αυτή ξεκίνησε δειλά στην αρχή από την Κερκυραία Ελένη Κονοφάου, η οποία αρχικά έφτιαξε μια ομάδα στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του facebook, σκοπός της ήταν να συγκεντρώσει Επτανήσιους ή άτομα με καταγωγή από την Επτάνησο ή απλά ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την κουλτούρα των Ιονίων νήσων. Η απήχηση ήταν μεγάλη και από τον ελλαδικό χώρο αλλά και από το εξωτερικό. Έτσι η κυρία Κονοφάου με την βοήθεια και άλλων επιφανών ατόμων αποφάσισαν και ίδρυσαν την Ε.Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2010. Αμέσως μετά η Ένωση είχε την χαρά να δεχτεί την πρώτη πρόσκληση για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του εξωτερικού. Ήταν από την κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Μπρίντιζι της Ιταλίας και αφορούσε την ετήσια εορτή των Αγίων Θεοδώρου και Λαυρεντίου. Η Ε.Ε.Ε. έλαβε με χαρά μέρος και παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τα Επτάνησα αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Αυτήν τη στιγμή η Ε.Ε.Ε. διοικείται από δεκατετραμελές διοικητικό συμβούλιο (δύο μέλη από κάθε νησί) και έχει πάνω από 5.000 ενεργά μέλη από όλον τον κόσμο. Έχουν συσταθεί τριμελείς επιτροπές προκειμένου να λάβουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες για διάφορα θέματα που αφορούν την ένωση, όπως: επιτροπή τύπου, επιτροπή εθελοντισμού, επιτροπή εκδηλώσεων, επιτροπή διαχείρισης διαδικτύου και προβολής του έργου της ένωσης μέσω αυτού. Πρόσφατα αποφασίστηκε η ίδρυση της Ιονίου Βιβλιοθήκης της Ε.Ε.Ε.

Η Ιόνιος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από την Ε.Ε.Ε. με σκοπό την διάσωση, την προώθηση και την διάδοση έργων είτε Επτανησίων συγγραφέων είτε έργων που αφορούν τα Επτάνησα. Η λειτουργία της ελέγχεται και υποστηρίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ένωσης σε συνεργασία με την εποπτεύουσα επιτροπή της, η οποία είναι επταμελής (ένα μέλος -εκπρόσωπος από κάθε νησί). Έφορος της επταμελούς επιτροπής είναι η διακεκριμένη εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κατερίνα Λέκκα, με καταγωγή από τους όμορφους Παξούς. Η υποφαινόμενη εκπροσωπώ το νησί του Τζάντε και είμαι πανευτυχής για αυτό. Φυσικά νιώθω πάνω στους ώμους μου το βάρος των ευθυνών μου και νιώθω ευγνωμοσύνη για την αφάνταστη τιμή που μου έγινε.


Απώτερος σκοπός της Ιονίου Βιβλιοθήκης είναι να συγκεντρώσει όλον αυτόν τον πνευματικό θησαυρό σε ένα κτήριο, να ψηφοποιήσει τα βιβλία, έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν και ηλεκτρονικά, να λειτουργήσει ως δανειστική βιβλιοθήκη έτσι ώστε να μπορεί ο φοιτητής, ο μαθητής, ο μελετητής και ο κάθε ενδιαφερόμενος να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις τους. Η Ιόνιος Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει βιβλία που αφορούν τη λογοτεχνία, την ποίηση, τις τέχνες, τη λαογραφία, την ιστορία, τον τουρισμό, την επιστήμη, τη θρησκεία, διάφορες μελέτες, τη γαστρονομία, παιδικά βιβλία, λεξικά κοκ. Όλοι οι συγγραφείς και οι εκδότες που μπορούν και θέλουν να συνεισφέρουν δωρεάν το έργο τους, είναι ευπρόσδεκτοι και μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους της βιβλιοθήκης ή το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

Τα επίσημα εγκαίνια της Ιονίου Βιβλιοθήκης έγιναν, όπως προανέφερα, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα. Σε αυτήν ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνης Αργυρός και ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ναπολέοντας Μαραβέγιας. Ακούστηκαν αποσπάσματα από ποιήματα του Σολωμού, του Βαλαωρίτη και άλλων. Χαιρετισμούς δε απηύθυναν η Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. Ελένη Κονοφάου και η Έφορος της Ιονίου Βιβλιοθήκης Κατερίνα Λέκκα.

Θα προτιμήσω να κλείσω αυτό το κειμενάκι με τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, τα οποία κοσμούν και την αρχική ηλεκτρονική σελίδα της Ιονίου Βιβλιοθήκης: Χαρές και πλούτη κι αν χαθούν και τα βασίλεια κι όλα, τίποτα δεν είναι σαν στητή, μένει η ψυχή κι ολόρθη!

Εύη Ρούτουλα

No comments: