Friday 28 October 2016

Εγκύκλιος για την Επέτειο του ΟΧΙ

Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας
για την Επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940

Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του
και την σκούφια την ψηλή του
μ’ όλα τα φτερά
και μια νύχτα με φεγγάρι
την Ελλάδα πάει να πάρει,
βρε τον φουκαρά!
(Τραγούδι της Νίκης-Σοφία Βέμπο)


Καλοκαίρι του 1940. Ο Γερμανικός στρατός προελαύνει ακάθεκτος στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, υποδηλώνοντας έτσι την οριστική κατάργηση του συστήματος των Βερσαλλιών και την ουσιαστική εκμηδένιση της Κοινωνίας των Εθνών. Η πολύπλευρη κρίση του Μεσοπολέμου διευκολύνει την άνοδο στην εξουσία στην Μεσευρώπη και στο Μεσόγειο τμήμα της, αυταρχικών καθεστώτων των οποίων η αναθεωρητική στρατηγική οδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι η απόφαση της Φασιστικής Ιταλίας για την είσοδο της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την ηγεμονική της παρουσία στην Βόρειο Αφρική και τον έλεγχο των θαλάσσιων και εναερίων οδών της Ανατολικής Μεσογείου, είναι άμεσα συναρτήσιμη με την καθυπόταξη των Ελληνικών εδαφών, τα οποία παρεισφρύουν ανάμεσα σε αυτήν και τους επιδιωκόμενους στόχους της. Ο Μπενίτο Μουσολίνι -πραγματικός δικτάτορας- αποφασίζει και ενεργεί μόνος του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και με ανάλογο τρόπο δρώντας αποστέλλει τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940 δια του Πρέσβη του εις την Αθήνα Εμμάνουελ Γκράτσι το απαράδεκτο τελεσίγραφο υποταγής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς με το ηχηρό του ΟΧΙ απορρίπτει το ιταμό τελεσίγραφο προδηλώνοντας έτσι και τα επακόλουθα ΟΧΙ του Βασιλέως Γεωργίου Β΄, της στρατιωτικής ηγεσίας και του Λαού.

Από εκείνη την ώρα η γραφίδα της ιστορίας, κινούμενη με πρωτοφανή ταχύτητα, απαθανατίζει το Ελληνικό Έπος του 1940. Οι εξελίξεις στο Αλβανικό μέτωπο είναι καταιγιστικές. Σύσσωμη η πατρίδα αμύνεται υπέρ βωμών και εστιών και ζηλευτά ενωμένη προελαύνει νικηφόρα προς αμίμητη και περίλαμπτη δόξα. Αν και στρατιωτικώς υπολοιπόμενος, ο Ελληνικός στρατός, στρατηγικώς υπερέχων, εξορμά νικηφόρα στα αλύτρωτα και ελληνοκατοικούμενα εδάφη της Αλβανικής Χώρας. Η απελευθέρωση της Κορυτσάς, της Μοσχόπολης, του Πόγραδετς, της Πρεμετής, των Αγίων Σαράντα, του Αργυροκάστρου και της Χειμάρρας χαιρετίζονται από τους Έλληνες και τους έκπληκτους ξένους, φίλους και εχθρούς, συμμάχους και αντιπάλους, ως σταθμοί εκστρατείας απελευθερωτικής. Η μεγάλη Ιταλική αντεπίθεση, η γνωστή ως «εαρινή», προσωπικώς αναληφθείσα από τον Μπενίτο Μουσολίνι, θα συντριβεί και αυτή, οδηγώντας σε δεινή ήττα τα Ιταλικά στρατεύματα.

Η Νίκη στέφει τα Ελληνικά όπλα. Το έπος του 1940 και το λαμπρό αποτέλεσμα του αποτελεί ιστορικό γεγονός, η εμβέλεια του οποίου ξεπερνά και τα στενά αλλά και τα ευρύτερα γεωγραφικά όρια της πραγμάτωσής του. Η νικηφόρα αντιμετώπιση της φασιστικής πρόκλησης από την Ελλάδα απετέλεσε έρεισμα αποφασιστικής σημασίας στη πάλη των Ευρωπαϊκών Λαών εναντίον των Δυνάμεων της βίας και του ολοκληρωτισμού. Ήταν το πρώτο μήνυμα νίκης στη μάχη κατά του Άξονα, που αναπτέρωσε το ηθικό των Συμμάχων και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος Φίλιπ Νόελ Μπαίκερ, η αποδοχή από την Ελλάδα του Ιταλικού τελεσιγράφου θα είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο από τον Άξονα ολόκληρης της Ευρώπης και φυσικά της Ανατολικής Μεσογείου. Οι πετρελαιοπηγές της Εγγύς Ανατολής θα ήταν στην διάθεση του, η κάτω πύλη του Καυκάσου θα ήταν ανοιχτή και απροστάτευτη και η Μεγάλη Βρετανία πιθανώς θα έχανε τον πόλεμο. Οι δυνάμεις του «σκότους» θα είχαν επικρατήσει και ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός θα άλλαζε τροχιά. Οι Έλληνες στην Αλβανία έδωσαν την πρώτη νίκη στους συμμάχους, οι οποίοι είχαν πανικοβλήθεί από τις νίκες και την έπαρση των Δυνάμεων του Άξονα.

Αυτό λοιπόν το λαμπρό ιστορικό κατόρθωμα της πατρίδας μας μνημονεύουμε και τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα, δαφνοστεφανώνοντας τις θυσίες των Προγόνων μας και εμφατικά το παραδίνουμε ως αιώνια παρακαταθήκη στις νέες γενιές, οι οποίες εμβαπτιζόμενες στα μεγάλα μηνύματα των ηρωικών κατορθωμάτων του Έπους του ’40, θα πρέπει να τις φυλάξουν ακέραιες και άσπιλες, παραδειγματικό καθήκον τους ως άγρυπνων φυλάκων των ιερών και οσίων της φυλής των Ελλήνων και διαχρονική απόδειξη της λαμπρής δόξης του ιστορικού Ελληνισμού.

Εμφορούμενοι όλοι εμείς από αυτήν την Ελληνική υπερηφάνεια καλούμαστε να εορτάσουμε την επέτειο κατ’ ιδίαν και με τους άλλους, σε Σχολεία και Εκκλησίες, σε πνευματικά Ιδρύματα και Συλλόγους, μνημονεύοντες και δοξολογούντες τους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες που έπεσαν για της πατρίδας μας την ελευθερία και την τιμή πολεμώντας σε θάλασσες και σε στεριές στον νυν υπέρ πάντων αγώνα.

Στην Ελληνορθόδοξη Αποδημία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας  το Έπος του ’40 θα εορταστεί στις κατά τόπους κοινότητές μας με σχολικές εκδηλώσεις και εκκλησιαστικές δοξολογίες. Στο Λονδίνο η ιστορική αυτή επέτειος του ηρωικού Έπους του ’40 θα εορταστεί επισήμως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας με την καθιερωμένη Δοξολογία της οποίας θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος και με την καθιερωμένη πανηγυρική ομιλία του νέου Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Δημητρίου Καραμήτσου-Τζιρά. Επίσης, ανάλογη ομιλία θα γίνει την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου από τον κ. Φώτη Φωτίου, Επίτροπο Προεδρίας για θέματα Αποδήμων της Κύπρου, στον Ιερό Καθεδρικό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Wood Green στις 7:00 μμ.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας θα δώσετε το παρόν στις προγραμματισμένες αυτές εκδηλώσεις για να αποδώσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής και μνήμης που όλοι μας οφείλουμε, και διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, 28 Οκτωβρίου 2016

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

No comments: