Thursday, 12 April 2018

Συνέντευξη στην «Ελληνική Γνώμη»


Η «Ελληνική Γνώμη» είναι ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στη Γερμανία. Φυσικά μπορεί κανείς να τη διαβάσει και στο διαδίκτυο.


Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ζητήθηκε από τον παρόντα ιστολόγο να δώσει μια συνέντευξη στην εφημερίδα, απαντώντας σε 4 ερωτήσεις. Οι εν λόγω ερωτήσεις και οι αντίστοιχες  απαντήσεις (σύντομες, λόγω των Αγίων Ημερών) έχουν ως εξής:

1. Ποια είναι η δική σας ευχή για το φετινό Πάσχα;

Η ευχή για «Καλή Ανάσταση», που συνηθίζουμε να ευχόμαστε ο ένας στον άλλον αυτή την εποχή, παραμένει πάντα επίκαιρη. Συμβολίζει πρωταρχικά την Ανάσταση του Κυρίου, από την οποία απορρέουν όλα τα ευλογημένα αγαθά της πίστης και της παράδοσής μας. Για τούτο κι η Ορθόδοξη Εκκλησία ονομάζεται και Εκκλησία της Αναστάσεως. Συμβολίζει όμως και την ανάστασή μας από όλα τα κακά, τις ατέλειες, τις δυσκολίες και τις δυσαρμονίες που επικρατούν στην ανθρώπινη κοινωνία. Ιδιαίτερη μάλιστα αναφορά πρέπει να κάνουμε στις Πατρίδες μας, Ελλάδα και Κύπρο, όπου χρονίζοντα οικονομικά και εθνικά προβλήματα αντίστοιχα ταλαιπωρούν τους κατοίκους των μητροπολιτικών μας χώρων. Ο Αναστημένος Κύριος ας μας τραβήξει με τη χάρη και την αυθεντία Του προς την ζωή του φωτός, της αλήθειας και της ευημερίας.

2. Εκτιμάτε ότι ο Ελληνισμός πρέπει να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που πλέον δέχεται από διάφορα μέτωπα  με ψυχραιμία και νηφαλιότητα;
           
Είμαστε στην εποχή του διαλόγου, της συνεργασίας και των συγκλίσεων. Ας έχουμε υπ’ όψιν ότι ο πολιτισμένος «Δυτικός» κόσμος εφαρμόζει μια συγκεκριμένη αρχή στην εκπαίδευσή του, τη γνωστή αρχή της inclusion, δηλαδή της συμπερίληψης, σε αντίθεση με τον αποκλεισμό και την παράλειψη. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αξίζει να είμαστε μαζί με τον άλλο, όχι απλά να τον αντέχουμε και να τον ανεχόμαστε, αλλά να συνεργαζόμαστε μαζί του και σιγά-σιγά να πορευόμαστε προς την κατεύθυνση της αγάπης, η οποία πάντα στέγει. Αυτή είναι η μόνη και η ασφαλέστερη οδός της προόδου.

3. Μπορείτε να μας κάνετε μια αναφορά στον Ελληνισμό του Λονδίνου;

Ο Ελληνισμός του Λονδίνου είναι μια υπέροχη φιλογενής Ομογένεια, αποτελούμενη από Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους, που μπορεί όλοι μαζί να αριθμούν περί τα 350.000 άτομα. Διαιρείται σε 22 Κοινότητες, με αντίστοιχους Ιερούς Ναούς και με πολλά Παροικιακά Σχολεία, κι επίσης αρκετούς Συλλόγους (φιλανθρωπικούς, πατριωτικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς κι επιστημονικούς). Επικεφαλής είναι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος συμπληρώνει φέτος επαξίως και θεοφιλώς 30 συναπτά έτη στο τιμόνι της Επαρχίας αυτής του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Η Ομογένεια του Λονδίνου δεν διατηρεί απλά τα κεκτημένα, δεν κρατά μόνο τις παραδόσεις και τα έθιμα, αλλά παράγει επίσης και νέο πολιτισμό, μέσα από τις επιτυχίες που έχει σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς. Η Ομογένεια του Λονδίνου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού, σκεπτόμενη πάντα και φροντίζοντας όσο μπορεί για το ευ ζην της αγαπημένης Πατρίδας.

4. Αποτελεί ζητούμενο σήμερα στις μέρες μας η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια;

Οι άνθρωποι της εποχής μας προοδευμένοι σε όλους τους τομείς δεν φαίνεται να είναι και πολύ ευτυχισμένοι. Ο κύριος λόγος είναι πως η ειρήνη είναι τόσο εύθραυστη και οι άνθρωποι σήμερα αισθάνονται ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκινά σχεδόν όλες τις Ιερές Ακολουθίες της με τα λεγόμενα «ειρηνικά», με τις ευχές δηλαδή που αποτελούν βασικά αιτήματα της προσευχής της για επικράτηση της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και της ευημερίας σε κάθε λαό.

No comments: