Wednesday, 25 April 2018

Ο Άγιος Λουκάς στην Αγγλία


Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος:
"Η καρδιά του Αγ. Λουκά κτυπά στην Αγγλία"


Η θεοφιλής Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου, με πρωτοβουλία και χορηγεία των ευγενικών Αρχόντων της, οργανώνει εβδομάδα αφιερωμένη στον Θαυματουργό Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τον Ιατρό, τα Ιερά Λείψανα του οποίου μετέφερε την Τρίτη 24 Απριλίου τ.έ. στην εν λόγω Κοινότητα και στην Ομογένειά μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος έχει παρουσιάσει και αναδείξει τον Ιαματικό Άγιο σε όλο τον Οικουμενικό Ελληνισμό.


Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου ο Άγιος Αργολίδος θα βρίσκεται στο Λονδίνο από τις 24 έως και τις 30 Απριλίου τ.έ. Θα μεταφέρει δε τα Τίμια Λείψανα και σε άλλες Κοινότητες, εντός και εκτός Λονδίνου, με σκοπό να δοθεί η ευλογημένη δυνατότητα σε όσο γίνεται περισσότερους αδελφούς Ομογενείς να προσκυνήσουν, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας τα Τίμια Λείψανα. Έχει ήδη συνταχθεί το πλήρες πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και των προσκυνηματικών επισκέψεων.


Καλούμε με μεγάλη χαρά όλους τους πιστούς και ιδιαίτερα όσους και όσες ευλαβούνται τον Άγιο Λουκά να σπεύσουν να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανά του, στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής Harrow ΒΔ Λονδίνου, αλλά και στους άλλους Ιερούς Ναούς και στις Κοινότητες όπου θα μεταφερθεί.


Την Τρίτη το απόγευμα ο Άγιος Αργολίδος έφθασε στο αεροδρόμιο Χήθροου, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας. Στη συνέχεια μετέβησαν στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου, όπου τους ανέμενε, τους υποδέχθηκε και τους καλωσόρισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων, ο οποίος πήρε στα χέρια του τα Τίμια Λείψανα και τα τοποθέτησε στον ειδικά ανθοστολισμένο επιτάφιο.


Στη συνέχεια εψάλη ειδική Δέηση Υποδοχής των Ιερών Λειψάνων, στη διάρκεια της οποίας ο Άγιος Αργολίδος ανέγνωσε την εξής ευχή:


Θερμάς ευχαριστίας εκ βαθέων αναπέμπομέν Σοι, Ιατρέ και Ποιμένα Άγιε Λουκά, επί τη ευεργεσία ην εποίησας ημίν και δοξολογούμεν τον φιλάνθρωπον Κύριον, ότι, ταις πρεσβείαις ταις Σαις, διέσωσεν ημάς από παντός κινδύνου και εδωρήσατο ημίν την χάριν Του την επουράνιον.


Οίδαμεν γαρ, ότι τοις Αγίοις τοις εν τη γη Αυτού εθαυμάστωσεν ο Κύριος, ο εν Αγίοις αναπαυόμενος, ο ποιών θαυμάσια τοις επικαλουμένοις το θείον Αυτού Όνομα. Εκείνος γαρ έδωκεν εξουσίαν τοις Αγίοις Αυτού, ασθενούντας θεραπεύειν, λεπρούς καθαρίζειν, νεκρούς εγείρειν και εκβάλλειν δαιμόνια, ενδυσάμενος αυτούς δύναμιν εξ ύψους, του ποιείν σημεία και τέρατα εν τω λαώ εν τω Ονόματι Αυτού.


Ημείς δε εν κατανύξει και πίστει επεκαλέσθημεν την μεσιτείαν  Σου, Άγιε Λουκά, ότι βίον άγιον βιώσας επί της γης, ως λύχνος καιόμενος εν αιχμηρώ τόπω και μιμητής Χριστού γενόμενος, είληφας το φως της ζωής και χάριτος, τύπος και υπογραμμός γενόμενος πάσι και ως αστήρ απαστράπτων εν τω στερεώματι της Αγίας ημών Εκκλησίας, πρεσβεύων υπέρ ημών ενώπιον του θρόνου της μεγαλωσύνης του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και απονέμων πλούσια χαρίσματα τοις προστρέχουσιν εις την χάριν Σου και προσκυνούσιν τα Τίμια Λείψανά Σου.


Πρόσδεξαι, Άγιε και Ιαματικέ Λουκά, τας ευχαριστηρίους ημών δεήσεις και μη παύσης απονέμων ημίν την δωρεάν των θαυμασίων Σου, πρεσβεύων αεί υπέρ ημών προς Κύριον, τον ιατρόν  ψυχών τε και σωμάτων. Ω πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις, εις τους αιώνας. Αμήν.


Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων προσφώνησε και καλωσόρισε με εγκαρδιότατα λόγια τον Μητροπολίτη Αργολίδος, αναφερόμενος στην ιερή και ευλογημένη Παράδοση της Ορθοδοξίας για την τιμή των Αγίων και την προσκύνηση των λειψάνων.


Αντιφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος, αναφέροντας και υπογραμμίζοντας πως ο Άγιος Λουκάς είναι Οικουμενικός Άγιος και πως ανάμεσα στα λείψανά του, που είχαν μεταφερθεί στην Αγγλία, υπάρχει και τμήμα της άφθαρτης καρδιάς του Ιαματικού Αγίου. Είπε δε χαρακτηριστικά πως:


«Η καρδιά του Αγίου Λουκά κτυπά αυτές τις ημέρες στην Αγγλία»!!!


Το πολυπληθές εκκλησίασμα, αποτελούμενο από Ελληνορθοδόξους και ετερογενείς ομοδόξους, προσκυνούσε για αρκετές ώρες, με μεγάλη προσοχή, προσευχή και ευλάβεια, τα τίμια λείψανα.


Σύντομη βιογραφία του Αγ. Λουκά:

Γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Παντρεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση. Δεν ξαναπαντρεύτηκε, και επισκεπτόταν τον τάφο της συχνά όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες της ταραχώδους ζωής του.


Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Σε όλη του τη ζωή ήταν από λίγο έως εξαιρετικά φτωχός. Ο άγιος Λουκάς ως ιατρός δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα. Έκανε μεγάλες ιατρικές ανακαλύψεις και άνοιξε νέους ορίζοντες στην ιατρική επιστήμη της εποχής του. Στο χειρουργείο είχε πάντα την εικόνα της Παναγίας μπροστά στην οποία προσευχόταν για λίγα λεπτά πριν από κάθε επέμβαση.


Το 1921 χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα (1923) Επίσκοπος Τασκένδης. Από τότε συνδύαζε ποιμαντικά και ιερατικά καθήκοντα. Από το 1922 και μέχρι την τελευταία του πνοή γνώρισε συλλήψεις, βασανιστήρια, εξορίες και κακουχίες. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε συνολικά έντεκα χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα εξασκούσε την ιατρική βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη. Από το 1946 μέχρι το 1961 που πέθανε, ήταν Μητροπολίτης της Συμφερούπολης.


Ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς φέρεται από τους πιστούς να εμφάνισε πολλά πνευματικά χαρίσματα όσο ακόμα ζούσε. Πολλοί έχουν δηλώσει ότι διαπίστωσαν ότι είχε διορατικό χάρισμα, κι άλλοι ότι τους θεράπευσε με την προσευχή του, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του που δεν έβλεπε πλέον για να χειρουργεί.


Εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου του 1961. Τον Νοέμβριο του 1995 ανακηρύχτηκε άγιος με απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού πρώτα ειδική επιτροπή ασχολήθηκε με τη ζωή, τα έργα και τα θαύματά του τα οποία καταγράφονταν και μετά τον θάνατό του.


Στις 17 Μαρτίου 1996 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του από τον αρχιεπίσκοπο Λάζαρο και μέλη της επιτροπής, μπροστά σε 40.000 περίπου παρευρισκόμενους. Λέγεται ότι βρέθηκαν η καρδιά του και τμήματα του εγκεφάλου του αδιάφθορα ενώ άρρητος ευωδία εξερχόταν από τα λείψανά του.


Η μνήμη του γιορτάζεται στις 11 Ιουνίου.

Photo credit: Alexios Gennaris!

No comments: