Sunday 2 December 2018

Ιερόσυλη πίτσα


Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα με φίλους στο πανέμορφο γήπεδο Stamford Bridge της Λονδρέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, όπου παρακολουθήσαμε τον αγώνα για τη διοργάνωση Europa League.


Όταν τελείωσε ο αγώνας βγήκαμε από το γήπεδο και περπατούσαμε, μαζί και με πολλούς άλλους φιλάθλους, στο δρόμο προς τον κοντινό σταθμό του μετρό.

Σε κάποιο πεζοδρόμιο βρήκαμε πεταμένο κάτω ένα κουτί από πίτσα. Πάνω σε αυτό είδαμε και φωτογραφίσαμε το εικονίδιο της παρούσας ανάρτησης, στο οποία διαβάσαμε τις λέξεις: «IN THE NAME OF THE FATHER, THE SONTHE HOLY SLICE»!

Όπως εύκολα κατανοεί κανείς αυτό είναι σαφώς ιεροσυλία. Μάλιστα θα το ονομάζαμε ως τον ορισμό της ιεροσυλίας, αφού η έννοια αυτή αναφέρεται σε οτιδήποτε προσβάλλει με τις όποιες ενέργειές του την ιερότητα ενός χώρου, αντικειμένου, ονόματος, ειδικά δε του Παναγίου Ονόματος του Τριαδικού Θεού μας.

Κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα ότι η εν λόγω πίτσα προέρχεται από τη λονδρέζικη πιτσαρία με την επωνυμία «Made of Dough», η οποία τυπώνει και πωλεί και φανελάκια με το ίδιο εικονίδιο και τα γράμματα.

Οπωσδήποτε είναι άκρως λυπηρό να γίνεται τέτοιου είδους ιερόσυλη χρήση του ονόματος του Θεού μας, ενώ η τρίτη εντολή (από τα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης ακόμα) το απαγορεύει ρητά.

Ο Χριστιανισμός είναι ως γνωστόν μια θρησκεία που δεν απαντά επιθετικά, ούτε καν επικριτικά, σε όσους συμεριφέρονται έτσι ή ανάλογα.

Αναρωτιόμαστε βέβαια, αν οι υπεύθυνοι της πιτσαρίας αυτής θα έφθαναν να τυπώσουν κάτι ανάλογο, με ιερόσυλο περιεχόμενο, για τα ιερά και τα όσια του Ισλάμ, τι θα μπορούσε να συμβεί.

Εμείς, ας ευχηθούμε οι ιθύνοντες να το ξανασκεφθούν και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτό το εικονίδιο κι ο Άγιος Θεός μας να «μη στήσει αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην…», αφού «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»!

No comments: