Saturday 2 March 2019

Ψυχοσάββατο, τέχνη και Παιδεία


Σήμερα είναι το πρώτο Ψυχοσάββατο της φετινής χρονιάς. Η Ελληνορθόδοξη Ομογένειά μας στο Λονδίνο κρατά με πιστότητα και αυστηρότητα τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.



Οι οικογένειες ετοίμασαν τα παραδοσιακά κόλλυβα και τα έφεραν στην εκκλησία, μαζί με τα ονόματα των αγαπημένων τους κεκοιμημένων, για να μνημονευθούν ως είθισται.



Παρατηρούμε ότι τα κόλλυβα που ετοιμάζονται στα σπίτια και μεταφέρονται στην εκκλησία είναι κυριολεκτικά έργα τέχνης, τα οποία παρασκευάζονται με βαθιά πίστη, αλλά και με μεγάλη φροντίδα, προσοχή και τέχνη.



Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα κόλλυβα χθες βράδυ, μετά τον Εσπερινό και τα καθιερωμένα μνημόσυνα, μαζί με τα μεγάλα παιδιά του Ελληνικού Κολεγίου μας, τα οποία παρακολουθούν τις εξεταστικές τάξεις. Τα κοιτάξαμε με επιμέλεια, τα μελετήσαμε, τα ερμηνεύσαμε και δώσαμε τροφή στη σκέψη όλων μας για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τη ζωή, τον θάνατο και τις ψυχές των αγαπημένων μας κεκοιμημένων, οι οποίοι συνεχίζουν τη ζωή τους στο πλαίσιο της θριαμβεύουσας Εκκλησίας μας.

No comments: