Thursday 28 March 2019

Οικουμενικός Διάλογος για την Εκκλησία


Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο London School of Theology, που είναι μια Προτεσταντική Θεολογική Σχολή στο ΒΔ Λονδίνο, ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων Διάλογος, μεταξύ Θεολόγων από διαφορετικές Χριστιανικές Ομολογίες, με γενικό θέμα την Εκκλησία και την Εκκλησιολογία.


Σε αυτόν έλαβαν μέρος ο Δρ. Δημήτρης Σαλαπάτας, η Αιδεσιμ. Lisa Kerry (Βαπτίστρια Μίνιστερ) και ο Αιδεσιμ. Tim Roberts (Πεντηκοστιανός Πάστορας). Τη συζήτηση συντόνιζε ο Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της εν λόγω Θεολογικής Σχολής Δρ. Matthew Knell.


Ο Διάλογος περιστράφηκε γύρω από τις διάφορες παραδόσεις και απόψεις για την εκκλησιολογία, αλλά παράλληλα συζητήθηκαν και άλλες σχετιζόμενες θεολογικές γνώμες, αναφορικά με τη χριστολογία, την πνευματολογία και την εσχατολογία, αλλά επίσης και θέματα όπως η εικονογραφία.


Οι γνώμες της Ορθόδοξης Εκκλησίας προτάθηκαν με δυναμισμό από τον Δρα Δημήτρη Σαλαπάτα, ο οποίος επισήμανε με έμφαση τη βασική αρχή ότι η Εκκλησία είναι Μία, η Ορθόδοξη, η οποία εκφράζεται μέσα από τη μυστηριακή ζωή και το εκκλησιαστικό βίωμα.


Υπογράμμισε δε, πως η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση είναι οι δύο πυλώνες της Εκκλησίας. Απέρριψε ρητά τη θεωρία των κλάδων και ανέφερε την άποψη της Ορθόδοξης Θεολογίας πως όσοι επιθυμούν να βρίσκονται σε ασφαλές εκκλησιαστικό χώρο θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ορθοδοξία.

No comments: