Friday 9 July 2021

Η «Καρυάτιδα» του Portishead

 
Το Portishead είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη, πολύ κοντά στην πόλη του Bristol και ανήκει στην κομητεία του Somerset. Έχει πληθυσμό γύρω στους 25.000 κατοίκους. Έχει μακρά ιστορία ως τόπος ψαρέματος. Η πόλη έχει κάποιες ξεχωριστές ομορφιές, ιδιαίτερα στα παραθαλάσσια σημεία της. Είναι πολύ όμορφη η μαρίνα, με πολλά πλοιάρια να μπαινοβγαίνουν σε αυτήν. Αυτή η μαρίνα θυμίζει πολύ... Ελλάδα!
 

Ανάμεσα σε κάποια πολύ όμορφα οικήματα δίπλα από τη θάλασσα ανακαλύψαμε και μία... «Καρυάτιδα», ένα άγαλμα γυναικός, που ομοιάζει -θα έλεγε κανείς- με τις δικές μας Κόρες του Ερεχθείου.
 

Βέβαια αυτή δεν λειτουργεί ως κίονας και δεν στηρίζει καμμία οροφή. Όμως η γενική όψη της και τα πλούσια μαλλιά της, που είναι περίτεχνα χτενισμένα, θυμίζουν κάτι από τις πανέμορφες Ελληνίδες Κόρες της Αρχαιότητας.
 

Εντύπωση προκαλεί η, προφανώς ηθελημένη, απουσία ή απόκρυψη προσώπου, που σίγουρα πρέπει να έχει καλλιτεχνική ερμηνεία, η οποία μας είναι άγνωστη. Τα αρχικά του καλλιτέχνη και η χρονολογία που δημιουργήθηκε το άγαλμα βρίσκονται σε μία πλευρά της βάσης του: FW 1911.
 

Εκεί, στις 3 άλλες πλευρές της βάσης του αγάλματος, διαβάζουμε μια όμορφη και συμβολική επιγραφή: ILL BE HERE IN SUNSHINE OR IN SHADOW! Και είναι όντως εκεί, υπογραμμίζοντας τη σημασία και την αξία τη τέχνης στη ζωή των ανθρώπων!

No comments: