Thursday 26 May 2022

Ελλάς Ινδία συμμαχία

 
Η είδηση ότι η Ινδία θεωρεί την Ελλάδα ως «συνεργάτη κλειδί» είναι εντυπωσιακή, αλλά απολύτως λογική. Οι εκ μέρους της Ινδίας λόγοι της αναβαθμίσεως των δεσμών της με τη χώρα μας δεν είναι τόσο οικονομικοί, όσο γεωπολιτικοί. 
 

Η Ινδία στο Κασμίρ αντιμετωπίζει την ένοπλη επιθετικότητα του Πακιστάν, στο οποίο η Τουρκία προμηθεύει σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων και drones. Από τη μεριά του το Πακιστάν υποστηρίζει την Τουρκία στον διαμελισμό της Κύπρου και στη συγκρότηση κράτους μαριονέτας στα κατεχόμενα εδάφη της Μεγαλονήσου. Επίσης το Πακιστάν είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχουν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Γενικών Συνελεύσεων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του. Παλαιότερα οι κυβερνήσεις της ασχολούντο μόνο με τα ζητήματα που προέκυπταν με τις όμορες χώρες και με αυτά της Νότιας Ασίας. Ο Μόντι εγκαινίασε μια ευρύτερη γεωπολιτική προσέγγιση. Παράδειγμα η Τουρκία. Από την ώρα που αυτή βοηθάει στρατιωτικά το Πακιστάν στην επιδίωξή του να καταλάβει εδάφη της Ινδίας στο Κασμίρ ο Μόντι αποφάσισε να απαντήσει στην προκλητικότητα της Τουρκίας, δια της σφυρηλάτησης δεσμών με χώρες που έχουν αποδείξει ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο και φρενάρουν με επιτυχία τις επιδιώξεις της.
 
Μια τέτοια  χώρα, κατά τον  Μόντι, είναι η Ελλάδα. Το ότι η Τουρκία ενοχλείται από την στάση της Ελλάδας αποδεικνύεται πρώτον από το γεγονός ότι ο Πρόεδρός της  Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία μιλάει εναντίον Της, δεύτερον από την κομπλεξική του απόφασή να μετατρέψει την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τρίτον από τις συνεχείς προκλητικές ενέργειές του στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Εις επίρρωση των έναντι της χώρας μας αισθημάτων του Ερντογάν ο γεωπολιτικός αναλυτής και αξιωματικός ε.α. Ερντογάν Καρακούς σε δήλωση του στις 25 παρελθόντος Απριλίου δήλωσε ότι «η υπ’ αριθμόν μία απειλή για την Τουρκία είναι η Ελλάδα»... Όταν η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Συρία, Ιράκ. Ιράν, Αρμενία, Γεωργία και τον θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν)  και βρίσκεται από τη Μαύρη θάλασσα κοντά σε άλλες τρεις (Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία) και από όλες αυτές ο Ερντογάν ασχολείται μόνο ή κυρίως με την Ελλάδα, αποδεικνύει την ψυχιατρικού επιπέδου εμμονή του με την χώρα μας και τη σημαντική γεωπολιτική  αξία της, την οποία ο πρωθυπουργός της μακρινής Ινδίας εμπράκτως αναγνωρίζει...
 
Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει σύμμαχο και να συνεργάζεται με την Ινδία, μία τεράστια σε μέγεθος χώρα, που αναπτύσσεται ραγδαία. Στη συνεργασία σε πολλούς τομείς με την Ινδία προσβλέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως απέδειξε η πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν κας φον Ντερ Λάιεν στο Νέο Δελχί. Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο τεύχος του «Εκόνομιστ» (14-20/05/2022) υπάρχει αφιέρωμα στην Ινδία. Στο εξώφυλλο γράφει «Η ώρα της Ινδίας - Ο Μόντι θα την εκτοξεύσει;». Σημειώνεται επίσης ότι το Δεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το 2027 η Ινδία θα είναι η πέμπτη παγκόσμια οικονομική δύναμη.
 
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

No comments: