Saturday 3 August 2024

Ορθοδοξία στην Αλβιώνα

 
Η Ορθοδοξία είναι η αρχαία χριστιανική Ομολογία της Γηραιάς Αλβιώνας. Η ωραία αυτή και φιλόξενη χώρα κατηχήθηκε με τα νάματα της αληθινής πίστης από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
 

Πριν από το μεγάλο σχίσμα του 1054 η Αλβιώνα ήταν Ορθόδοξη από άκρου σε άκρον. Οι εκκλησίες, τα μοναστήρια, οι εικόνες, οι Άγιοι... όλα Ορθόδοξα!

 
Χθες είχα την ευκαιρία να βρεθώ στον (σήμερα Αγγλικανικό) Ιερό Ναό της Κυρίας Θεοτόκου στη μικρή αλλά γραφική πόλη Wareham της Κομητείας του Dorset.

 
O Ναός αυτός βρίσκεται εκεί από το 705 μ.Χ. τουλάχιστον (Σαξονική περίοδος της Αγγλικής ιστορίας), που σημαίνει πως όταν οικοδομήθηκε χρησιμοποιούνταν ως Ορθόδοξος Ναός.

 
Σε παρεκκλήσι, δίπλα από το Ιερό Βήμα του κυρίως Ναού, το οποίο θεωρείται ως μεσαιωνικό και από τα παλαιότερα τμήματα του Ναού, βρήκαμε και θαυμάσαμε μια πανέμορφη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας μας, στην οποία εκτός από την Κυρία Θεοτόκο και τον μικρό Ιησού, ιστορούνται, ένθεν και ένθεν, σε μορφή δέησης, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Δημήτριος.
 

Η Ελληνορθόδοξη εικόνα της Βασίλισσας της Εκκλησίας μας όχι μόνο κοσμεί και ιεροστολίζει τον όμορφο αυτό Ναό, αλλά ευλογεί και σκέπει όλους τους ευλαβείς προσκυνητές του ιστορικού και ιερού αυτού χώρου.

No comments: