Friday 23 August 2024

Κοίμηση Θεοτόκου στο Milton Keynes

 
Βρισκόμαστε μέσα στην περίοδο του Πάσχα του Καλοκαιριού, όπως λέμε για την Γιορτή της Κοίμησης της Παναγίας.
 

Στην Κοινότητά μας, στο Milton Keynes, τιμήσαμε τον μεγάλο αυτόν Εορτασμό την Κυριακή 18 Αυγούστου με Αρτοκλασία. Η Εκκλησία ήταν γεμάτη από Ενορίτες και μη, μάνες με βρέφη στην αγκαλιά, γιαγιάδες, παππούδες που ήρθαν για να προσκυνήσουν και να τιμήσουν την Μάνα του Κυρίου μας.
 
«Ουκ εν τω πολλώ το ευ» λέει ένα γνωμικό της αρχαιότητας, αλλά η παρουσία των ανθρώπων που προσέρχονται στο σπίτι του Θεού για να εκκλησιαστούν και να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, γεμίζει τις καρδιές μας με χαρά.
 
Ο Οικονόμος Πάτερ Γκρέγκορυ που μας εξυπηρετεί τον τελευταίο καιρό, θα έλεγε κανείς πως έβαλε «τα δυνατά του», για να γίνει η Κυριακή που μας πέρασε, μια μέρα χαράς και αγαλλίασης. Τον ευχαριστούμε.
 
«Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας» γλυκόλαλα έψαλλαν οι ψάλτες και η εικόνα της Κοιμήσεως της Παναγίας ήταν πλαισιωμένη από ρόδα, με τα οποία ευλαβής ενορίτισσά μας στόλισε το προσκυνητάρι.
 
Πολλές φορές στις γιορτές δίνουμε δώρα. Έτσι έγινε και την Κυριακή, μετά φυσικά το πέρας της Θ. Λειτουργίας. Δωρήθηκαν στον ιερό Ναό μας δύο εικόνες, του Χριστού και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου για το Εικονοστάσι και το Παραπέτασμα για την Ωραία Θύρα. Επίσης ο Νεωκόρος μας Νίκος, που υπηρετεί δίχως παράλειψη την Κοινότητά από την ημέρα της ίδρυσής της, ο οποίος είναι Αναγνώστης, ενδύθηκε με Ράσο από τον Ιερέα.
 
Η Κυριακή που μας πέρασε, ήταν μια μέρα χαράς και φορτισμένης με συγκίνηση, μια μέρα χαρμολύπης, καθώς φέραμε στον νου μας αυτούς που θα ήταν παρόντες αλλά δεν υπάρχουν πλέον στην επίγεια ζωή.
 
Τελειώσαμε με εδέσματα στην τραπεζαρία / Σχολική Αίθουσα όπως πάντα, για όσους θέλησαν να παραμείνουν για να απολαύσουν μερικές στιγμές ευχάριστες και να δημιουργηθούν νέες γνωριμίες με πιστούς που ήρθαν από άλλες περιοχές.
 
Ευχαριστούμε τους κοπιώντες και ψάλλοντες και μαζί τον Τίμοθυ που συνοδεύει τον πατέρα του και υπηρετεί στο Ιερό Βήμα και όχι μόνο.
 
Σημείωση: Έχουμε όλες τις μεγάλες εικόνες για στο Εικονοστάσι, οι οποίες θα τοποθετηθούν σύντομα. Προσκαλούμε δωρητές για τις μικρότερες εικόνες, για το πάνω μέρος του Εικονοστασίου. Θα απεικονίζουν τους δώδεκα Αποστόλους, μαθητές του Χριστού. Όποιοι ενδιαφέρονται παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας. Πληροφορίες: 01280 820 710.
 
Νίκη Beales
Αύγουστος 2024
Buckingham, Αγγλία

No comments: