Monday 21 December 2009

Για την πείνα

Ένα παιδί πεθαίνει από πείνα
κάθε έξι δευτερόλεπτα

Πριν από ένα μήνα πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών. Στην έναρξη των εργασιών έγιναν κάποιες ιδιαίτερα δραματικές αποκαλύψεις, όπως ότι εν έτει 2009 ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα κάθε έξι δευτερόλεπτα και περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού (1,02 δισ. άνθρωποι) υποσιτίζεται.

Στη Σύνοδο έλαβαν μέρος 60 πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών. Ανάμεσά τους και ο Πάπας Βενέδικτος. Αισθητή ήταν η απουσία των ηγετών των ανεπτυγμένων χωρών. Από τον Όμιλο των «G8» μόνο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν παρών. Μιλώντας στη σύνοδο ο Πάπας κατήγγειλε την κερδοσκοπία που «βάζει την τροφή» στο ίδιο επίπεδο με όλα τα άλλα εμπορεύματα.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τρόφιμα για να καλύψουν τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού υπάρχουν, όμως είναι πολύ ακριβά για να τα εισαγάγουν οι χώρες που τα χρειάζονται. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα χρειαστεί περίπου 44 δισεκατομμύρια ετησίως, σε σχέση με τα 8 δισεκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν φέτος, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση.

Κι εμείς έχουμε επιδοθεί αυτή την εποχή σε έναν ξέφρενο αγώνα κατανάλωσης, άμετρων αγορών, ανταλλαγής πολλών «χριστουγεννιάτων» δώρων, περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού και υπεροχής απέναντι στους διπλανούς μας. Τι νόημα άραγε έχει όλο αυτό, όταν κάθε έξι δευτερόλεπτα ένα παιδί... αναχωρεί από τη σκηνή του βίου τούτου!!!

No comments: