Tuesday 29 December 2009

Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου...

...για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας
.
Mε απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο με τον τίτλο: «Δικτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας».

Ο σκοπός του νέου «Πατριαρχικού Δικτύου» είναι να συσπειρώσει σε ένα δίκτυο συνεργασίας όλες τις μητροπόλεις που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Πατριαρχείο, τους αντιπροσώπους των άλλων Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, αυτούς που ασχολούνται με την ποιμαντική εκπαίδευση στις Θεολογικές Σχολές και Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, καθώς και άλλους που διακονούν και σχετίζονται με την ποιμαντική διακονία του ασθενούς, αλλά και με την ιατρική και νοσηλευτική του φροντίδα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Επίσης, το «Πατριαρχικό Δίκτυο» θα αναπτύξει επαφές με τις άλλες ομολογίες και τους φορείς που σχετίζονται με την Υγεία.


Tο δίκτυο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους μετέχουν:

• Να αλληλοβοηθούνται στη διακονία την οποία προσφέρουν στους ασθενείς.
• Να συμμερίζονται ο ένας τις δυσκολίες και τα προβλήματα του άλλου.
• Να προωθήσουν ένα επίπεδο υψηλής ποιότητας στον τομέα της ποιμαντικής διακονίας στο χώρο της υγείας.
• Να επωφελούνται αμοιβαία από τη γνώση και την εμπειρία αλλήλων.
.
Υπεύθυνος και Συντονιστής του Δικτύου του «Πατριαρχικού Διχτύου» θα είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Κοφινάς.


Ο Συντονιστής θα πλαισιώνεται από μία Κεντρική Επιτροπή και από εκλεκτούς επιστημονικούς συνεργάτες. Τα μέλη που διορίζονται στην Κεντρική Επιτροπή είναι:

1) Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Αντώνιος Αρετάκης – Ι. Μ. Κισάμου και Σελίνου
2) Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Κρομμύδας – Ι. Μ. Βοστώνης
3) Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Αναστάσιος Σαλαπάτας – Ι. Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας.
4) Αιδ. Οικον. Ευάγγελος Ψάλλας – Ι. Μ. Βελγίου
5) Αξιότιμη κ. Άννα Κοστάλα – Ι. Μ. Μπουένος Άρες
6) Εντιμότατος κ. Κυριάκος Σ. Αντωνίου – Ίδρυμα Ορμύλιας – Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή»
7) Αξιότιμη κ. Ειρήνη Γιαλλουρίδου – Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου

Η δημιουργία του νέου αυτού δικτύου οφείλεται στη συμμετοχή και υποστήριξη όλων των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε όσους έλαβαν μέρος στο Α’ Διεθνές Συνέδριο για την Ποιμαντική Διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Χώρο της Υγείας που πραγματοποιήθηκε την Ρόδο το Οκτώβριο του 2008.


Ο πρώτος στόχος του «Πατριαρχικού Δικτύου», μέσα στον επόμενο χρόνο, είναι να εκδοθεί ένα βιβλίο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά με μία βελτιωμένη έκδοση των ομιλιών του Συνεδρίου της Ρόδου, μια έκδοση που μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας σειράς βιβλίων για τον σοβαρό αυτό τομέα της ποιμαντικής. Αυτό είναι απαραίτητο επειδή υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά και έγκυρα εγχειρίδια στην Ελληνο-Ορθόδοξη βιβλιογραφία που να αναφέρονται σε αυτή την διακονία. Αυτή η πρωτοβουλία εκ μέρους της Μητέρας Εκκλησίας θα είναι και μία καλή μαρτυρία για το ενδιαφέρον που αυτή έχει για τον άρρωστο, αλλά και γι’ αυτούς που τον διακονούν.
.
Ένα βασικό εργαλείο του Δικτύου θα είναι η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του Συνεδρίου.

Το επόμενο Διεθνές Συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας θα γίνει, με την σεπτή επιθυμία του Πατριάρχου μας, πάλι στη Ρόδο το 2011.
.
του Πρωτοπρεσβυτέρου Σταύρου Κοφινά
Συντονιστού του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
για την Ποιμαντική Διακονία

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1287
Τελευταία Ενημέρωση: Dec 27, 2009

No comments: