Saturday 1 May 2010

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες

Καλωσορίζουμε το νέο μήνα της Άνοιξης, τον κατ’ εξοχήν ανοιξιάτικο μήνα, το Μάη, με το τραγούδι του, το δικό του συγκινητικό και ιστορικό τραγούδι. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
.

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
μέρα Μαγιού σε χάνω
άνοιξη γιε που αγάπαγες
κι ανέβαινες απάνω.
.
Στο λιακωτό και κοίταζες
και δίχως να χορταίνεις
άρμεγες με τα μάτια σου
το φως της οικουμένης.
.
Και μου ιστορούσες με φωνή
γλυκιά ζεστή κι αντρίκεια
τόσα όσα μήτε του γιαλού
δεν φτάνουν τα χαλίκια.
.
Και μου 'λεγες πως όλ' αυτά
τα ωραία θα ν' δικά μας
και τώρα εσβήστης κι έσβησε
το φέγγος κι η φωτιά μας.
.
Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης

14 comments:

logia said...

καλημέρα

καλό μήνα!

panagiotisandriopoulos said...

Αγαπητέ μου π. Αναστάσιε,

Καλό μήνα! Τον υποδεχόμαστε με - αναπόφευκτη, νομίζω - αναφορά στον Μαγιάτικο Επιτάφιο των Ρίτσου - Θεοδωράκη.
Όμως ξαφνικά μου έρχονται στο νου και κάποιοι ...εαρινοί στίχοι σας:

Η άνοιξη του νέου κόσμου
περνάει σίγουρα
μέσα από τις δικές μας διαθέσεις
για επικοινωνία και σύνθεση.
Το κατώφλι είναι ήδη ορατό
μπροστά μας.
Εμπιστοσύνη και χαρά τα όπλα μας.

Να είστε πάντα καλά! Και να χαίρεστε την οικογένεια!

Anastasios said...

@ logia,

Οι ευχές και οι προσευχές μου ταξιδεύουν προς τα σένα, με ιερή προσμονή να τακτοποιηθούν τα θέματα που βασανιστικά σε απασχολούν το συντομώτερο δυνατόν.

Anastasios said...

@ panagiotisandriopoulos,

Φίλε μου αγαπητέ,

Ο λόγος σας γεμάτος γλυκύτητα, λεπτότητα και ευγένεια πάντοτε!

Δεν περνάει Μάης που να μην αποζητήσω τον Επιτάφιο, τον Μεγάλο Ποιητή και τον εξ ίσου Μεγάλο Συνθέτη μας. Η συγκίνηση τέτοιες ημέρες περισσεύει...

Αντεύχομαι από καρδιάς τα κράτιστα!

logia said...

Ευχαριστούμε Π.Αναστάσιε!!!

Anonymous said...

καλό μηνα!!!
με όλο και πιο ανοιχτούς ορίζοντες!!
Χριστός Ανέστη!

Α. Παπαγιάννης said...

Ο ξανθός Απρίλης μας πάσαρε στον μυρωδάτο Μάη εν μέσω οικονομικών εξελίξεων--το ζητούμενο είναι να μη ξεχάσουμε την ποίηση και τη φύση μέσα στην πεζότητα των αριθμών και των ποσοστών.
Καλό μήνα!

Anastasios said...

@ georgios d.kapetanakis,

Αληθώς Ανέστη!

Μακάρι οι ελληνικοί μήνες μας από δω και πέρα να είναι όσο πιο ανοιξιάτικοι γίνεται!

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Αν και φοβάμαι πολλά, ελπίζω όμως σε περισσότερα και σε ανώτερα!

πηνελοπη said...

χριστος Ανεστη!!! --Σε λιγο καιρο τα τραγουδια του αγαπητου Μπιθυκοτση θα τα ξανατραγουδαμε...θα τραγουδαμε [ας πουμε] το αγαπημενο τραγουδι που λεγει ''Εισαι μικρος και δεν χωρας στον αναστεναγμο μου''-και αλλα τοιαυτα ασματα απο την ανεχεια--τελικα ο Μπιθυκοτσής που ελεγε η πλουσια κοινωνια της Αθηνας καποτε ,ηταν,ειναι και θα ειναι διαχρωνικος διοτι και ο ιδιος εγραφε στοιχους καταπληκτικους αλλα και η μελοποιησεις των στοιχων ητα αριστες--Αυτη ειναι μια ποιοτητα στο τραγουδι να ειναι διαχρονικο!!!Τελικα και τα λαικα ασματα [δεν ξερω αν συνφωνειτε] που εχουν μια ποιοτητα ,δινουν και αυτα κατι απο τον πλουτο της ψυχης απο τις θλιψεις και τα βασανα του ανθρωπου στην πορεια της ζωης τους....Ευχαριστουμε εκ καρδιας δια την προσφορα ...χρειαζονται και αυτα και θα θελαε και αλλα του συγκεκριμενου τραγουδοποιου.--Διοτι τα ταλαντα που εδωσε ο κυριος μας σε καποιους ανθρωπους ,δεν ταδωσε τυχαια --ολοι εχουν τα χαρισματα τους ωστε να αποτελουν ενα μικρο κοματακι του πασλ μπροστα στον θρονο του θεο.....καλημερα εν κυριω παντα ---πην.

Anastasios said...

@ Πηνελόπη,

Πριν από λίγο καιρό άκουσα τον σπουδαίο ποιητή και στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο να λέει πως παλαιότερα γράφονταν τα τραγούδια ευκολώτερα και με πλουσιώτερο στίχο γιατί υπήρχαν τα κοινωνικά και συναισθηματικά εναύσματα, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν τα ίδια ερεθίσματα και αυτό φαίνεται καθαρά στην ποιότητα της σύγχρονης δισκογραφίας. Νομίζω είχε μεγάλο δίκιο.

Εμένα προσωπικά με συγκινούν πολύ οι στίχοι των τραγουδιών, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι ποιήματα από σπουδαίους ποιητές. Όταν μάλιστα αυτοί οι στίχοι "ντύνονται" με ωραία μουσική παράγεται τελικά ένα πολύτιμο σύνολο, που εμπλουτίζει το εθνικό μας θησαυροφυλάκιο.

Anonymous said...

χΡΙΣΤΟς Ανεστη και παλι πατερ δεν ηθελα να σας κουρασω --εμενα καθε ασμα που τυχαινει να ακουσω το μετατρεπω σε πνευματικο το απευθυνω και το χαριζω στον κυριο ειναι καλο αυτο;συγνωμη και παλι ---πην.

Anastasios said...

@ Πηνελόπη,

Η Εκκλησία μας προσεύχεται λέγοντας: "τα σα εκ των σων". Ούτως ή άλλως τα άσματα, η μουσική και κάθε είδους τέχνη παράγεται μέσα από την έμπνευση και τα χαρίσματα που μας προσέφερε το Άγιο Πνεύμα κατά το Χρίσμα μας. Τελικά εμείς τα προσφέρουμε ως δοξολογία στον Θεό: "τα σα εκ των σων"!

Anonymous said...

δεν το ηξερα πραγματικα και ειχα και τυψεις μηπως κανω λαθος οτι μονον μπορει να ψαλλει κανεις.ευχαριστω πολυ ..καλημερα ευαρεστη στο θεο!!!πην.