Friday 24 September 2010

Ο Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρας

Στις πρόσφατες εκδηλώσεις, της 19ης Σεπτεμβρίου 2010, με αφορμή τα 25-χρονα της Εκκλ. Διακονίας του ιστολόγου αυτού του μπλογκ, έλαβε ενεργά μέρος ο Μουσικολογιώτατος και Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρας, παλιός και καλός μου φίλος και συμφοιτητής. Ο π. Ιωσήφ έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στο Πνευματικό Συμπόσιο, η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση με την ζωντάνια και τον δυναμισμό που εξέπεμψε, με θέμα: «Ιερατική Διακονία στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων».


Στο εορταστικό δείπνο που ακολούθησε έδωσε το παρόν με ομάδα μελών της Κοινότητάς του. Στη διάρκεια του δείπνου έδειξε το καλλιτεχνικό - μουσικό του τάλαντο, τραγουδώντας το ωραίο τραγούδι: «Χρυσοπράσινο φύλλο», αφιερωμένο βέβαια στην εσταυρωμένη Κύπρο μας.
.

Τα βιογραφικά στοιχεία του π. Ιωσήφ έχουν ως εξής:

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Ξεκίνησε να σπουδάζει Βυζαντινή Μουσική από νεαρής ηλικίας. Τελικά έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πτυχίο Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1986 ζει με την σύζυγο και τα δύο παιδιά του στο Λονδίνο. Είναι ο ιδρυτής και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων. Επίσης διευθύνει τη Χορωδία της Σχολής. Τον ενδιαφέρει πολύ η προβολή και διάδοση της Εκκλησιαστικής και της Παραδοσιακής μας Μουσικής, γι’ αυτό έχει κυκλοφορήσει πολλούς ψηφιακούς δίσκους με ύμνους και εθνικά τραγούδια. Σήμερα διακονεί ως Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Αγίων Αποστόλων στο Brookmans Park του Hertfordshire. Τα τελευταία 15 χρόνια παρουσιάζει το πρόγραμμα «Από την Υμνολογία της Εκκλησίας μας» στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου. Επίσης, συμμετέχει στα ραδιοφωνικά προγράμματα «Φωνή της Εκκλησίας» και «Παράθυρο στο Γαλάζιο». Παρουσιάζει, ακόμα, σε εβδομαδιαία βάση, το πρόγραμμα «Αύριο είναι Κυριακή» στην Ελληνική Τηλεόραση Λονδίνου.

No comments: