Sunday 19 September 2010

Ζωή και ταχύτητα


Στο Μετρό του Λονδίνου διάβασα το ρητό που δημοσιεύεται εδώ σήμερα. Ο σοφός Ινδός πολιτικός και κοινωνικός αναμορφωτής Μαχάτμα Γκάντι είπε: «There is more to life than increasing its speed».

Οι άνθρωποι που περνούν κάθε ημέρα μπροστά από την εικόνα αυτή, που δείχνει τον Γκάντι και αναγράφει τη σοφή του φράση, είναι συνήθως άτομα που τρέχουν να προλάβουν, τρέχουν για την εργασία τους, για τις σπουδές τους, τρέχουν να φτάσουν γρήγορα σ’ ένα ραντεβού. Όταν ρίξουν το βλέμμα τους πάνω στο τοίχο με την παράσταση αυτή δεν μπορούν παρά να σταματήσουν για λίγα λεπτά και να αναλογισθούν, να σκεφθούν τους λόγους της βιασύνης τους.

Ίσως μερικοί να φιλοσοφήσουν κάπως και κάποιοι μπορεί να σκεφθούν βαθύτερα το νόημα της ζωής και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τη ζωή τους σήμερα. Κι ίσως και να αλλάξουν λίγο...

Ανάγκη μεγάλη έχει οπωσδήποτε ο σύγχρονος άνθρωπος. Κι αυτή η ανάγκη έχει να κάνει με τον προσανατολισμό και την ταχύτητα. Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν υπάρχει, ή δεν έχει σημασία η, γραμμή τερματισμού. Σημασία και αξία έχει... το ταξίδι. Ας θυμηθούμε και την Ιθάκη του Καβάφη.

Το ταξίδι, λοιπόν! Ας το απολαύσουμε!

3 comments:

Anonymous said...

Καλημέρα από την Πατρίδα.
Βιαστικός εγώ να προλάβω να στείλω τις ευχές μου για ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ Χρόνια γεμάτα δημιουργηκότητα και χαρές δίπλα σε όσους αγαπάτε.
100χρονος λοιπόν.
Κ.Κ.

Παναγιώτης Τελεβάντος said...

Ισως θα έπρεπε να καταλάβουμε την προτροπύ του Γκάντι να με την έννοια που το έλεγε ο π. Παίσιος.

Δηλαδή μην αφήνετε το χρόνον να σας καταπιεζει. Θέλτε να πάτε κάπου και χρειάζεστε 30 λεπτά για να δυανύσετε την απόσταση; Ξενινείστε 40 λεπτά νωρίτερα ώστε να μην εχετε άγχος και ώστε να μην αναποδογυριστούν οι σχεδιασμοί σας εξαιτίας κάποιος απροσδόκητης ταλαιπωρίας.

Σοφία said...

Μεγάλη κουβέντα αυτή!