Thursday 2 June 2011

Ο θρίαμβος του Wembley

40 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον μεγάλο και βέβαια αξεπέραστο θρίαμβο της παρουσίας και συμμετοχής του Παναθηναϊκού στον Τελικό Ευρωπαϊκών Πρωταθλητριών Ομάδων Ποδοσφαίρου στο Wembley, στις 12 Ιουνίου 1971!



Η θρυλική ομάδα του τριφυλλιού, με ποδοσφαιριστές που τους γνωρίζει ονομαστικά ολόκληρος ο Ελληνισμός προχώρησαν με δυναμισμό, με αρχοντιά, με πάθος για τη φανέλα κι έφτασαν τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο στο υψηλότερο αγωνιστικό σκαλοπάτι.


Το αποτέλεσμα του αγώνα, εναντίον της ολλανδικής ομάδας του Άγιαξ, δεν ήταν βέβαια θετικό για την ελληνική ομάδα, αλλά ως γνωστόν στον αθλητισμό δεν μετράει μόνο το αποτέλεσμα.


Η όλη πορεία του Παναθηναϊκού προς το Wembley αποτυπώνεται στις σελίδες του Προγράμματος που αναρτούνται στο σημερινό μας αφιέρωμα.


Ο ενθουσιασμός όμως των Ελλήνων φιλάθλων της εποχής εκείνης δεν μπορεί εύκολα να αποτυπωθεί οπουδήποτε σήμερα.


Αξίζει όμως να αναφέρουμε μερικούς μόνο στίχους από το τραγούδι του Wembley, που έψαλλαν σε ύφος επικό οι οπαδοί του τριφυλλιού πορευόμενοι προς τον «μεγάλο ναό του ποδοσφαίρου»:


Πράσινο τον Τάμεση θέλω να δω
Μέσα σ’ ένα Κύπελλο χρυσό
Κι έξω από το Μπάκιγχαμ έχω σκοπό
Να κολλήσω το τριφύλλι θυρεό.


Ανάλογη πορεία δεν κατάφερε μέχρι σήμερα δυστυχώς να κάνει άλλη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα. Ευτυχώς που υπάρχει και το ελληνικό μπάσκετ, το οποίο έχει καταφέρει να κάνει να κυματίσει η γαλανόλευκη στον ψηλότερο ιστό σε ανάλογου επιπέδου αγώνες.

2 comments:

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ said...

Σας ευχαριστούμε θερμότατα για την υπενθύμιση και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Α. Παπαγιάννης said...

Και βέβαια έχει σημασία να διαβάσει κανείς τη σύνθεση της τότε ομάδας του Τριφυλλιού (σήμερα το λέμε rostrum), και να διαπιστώσει ότι ΟΛΟΙ οι παίκτες ήσαν Έλληνες, γεγονός που ανεβάζει την αξία του γεγονότος. Και μόνο γι' αυτό, αξίζει η ανάμνηση.