Saturday 13 August 2011

Τέχνη στο Πανεπιστήμιο

University of Hertfordshire

Το Πανεπιστήμιο της Κομιτείας του Hertfordshire βρίσκεται λίγο έξω από το Βόρειο Λονδίνο και η ιστορία του ξεκινάει από το 1951.



Μια απλή επίσκεψη σ’ αυτό μας αφήνει έκθαμβους από τη φυσική ομορφιά μέσα στην οποία έχει τοποθετηθεί τούτο το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Άλλωστε έχει χαρακτηρισθεί ένα από τα πλέον «πράσινα» Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.




Είναι σίγουρο πως οι φοιτητές θα αισθάνονται το χάδι της φύσης στον περίπατό τους, θα ακούνε όλους τους ήχους των δένδρων, θα γεμίζει η ματιά τους από τα ποικίλα χρώματα των λουλουδιών και θα απολαμβάνουν την κοινωνία και τη διαλεκτική της επιστήμης και του φυσικού περιβάλλοντος.



Πάντως το εν λόγω Πανεπιστήμιο φημίζεται εκτός των άλλων και για το Τμήμα των Καλών Τεχνών. Το Τμήμα αυτό υπήρχε πριν καν δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο. Λειτουργούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα, ως Κολέγιο Τέχνης, στη γειτονική ιστορική πόλη του Αγ. Αλβανού.



Το εξαιρετικό επίπεδο του εν λόγω Τμήματος, το οποίο επεκτείνει συνεχώς τα όρια της δημιουργίας, δεν φαίνεται μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, στα βιβλία και στις καλλιτεχνικές επιδόσεις των διδασκόντων και διδασκομένων.



Φαίνεται, επίσης, και στα ποικίλα και οπωσδήποτε πρωτότυπα καλλιτεχνήματα (κυρίως γλυπτά) που κοσμούν τους κήπους του Πανεπιστημίου.



Μια μικρή «γεύση» παίρνουμε από τα εδώ δημοσιευόμενα έργα, τα οποία ανακαλύπτει κανείς περπατώντας στον όμορφο περίβολο των πολλών και φιλικών προς το περιβάλλον κτηρίων του Πανεπιστημίου αυτού.

No comments: