Tuesday 10 July 2012

Γυναίκες Επίσκοποι

Η Αγγλικανική Κοινωνία είχε χθες μια ιστορική συζήτηση, στην αρχαία πόλη του York, για το θέμα των «Γυναικών Επισκόπων». Τελικά αποφάσισε -για τεχνικούς λόγους- να αναβάλει την ψήφιση του σχετικού κανονισμού.

Κάποιοι μίλησαν για «φιάσκο», άλλοι για «σύγκρουση τρένων», άλλοι για «πικρές διασπάσεις», άλλοι για «διακοπή κίνησης» κι άλλοι απλά για «αναβολή απόφασης»!

Πολλοί θεωρούν ότι η χθεσινή ρίξη στην Αγγλικανική Σύνοδο είναι μια «γλυκόπικρη νίκη» και μια «ταπεινωτική επίπληξη» που αφήνει όλους τους εμπλεκόμενους δυσαρεστημένους.

Ο φιλορθόδοξος και φιλέλληνας Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Δρ. Rowan Williams είπε χαρακτηριστικά πως αν η πρόταση για επισκοποποίηση των γυναικών ψηφιστεί τελικά δεν θα είναι μια απόφαση που θα μπορεί εύκολα να γιορτασθεί από ολόκληρη την Αγγλικανική Κοινωνία!

Οι διαιρέσεις, ο διχασμός, το σχίσμα (κατά το εκκλησιαστικότερο) είναι πια μια αναπόφεκτη πραγματικότητα στην καρδιά του Αγγλικανισμού, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα, για πολλά χρόνια, να κρατήσει την όποια ενότητα υπάρχει ακόμα στους κόλπους της πληγωμένης Αγγλικής «Εκκλησίας».

Το θέμα βέβαια δεν έληξε. Θα έλθει πίσω πάλι τον Σεπτέμβριο για περισσότερη συζήτηση και προβληματισμό. Η «οντολογική αδυναμία» του επισκοπικού βαθμού των γυναικών, όπως χαρακτηρίσθηκε από αρκετούς, θα στοιχειώνει τις καλοκαιρινές νύχτες των υποστηρικτών του προτεινόμενου θεσμού.

No comments: