Wednesday 11 July 2012

Ιουστινιανός και Θεοδώρα

...στην Καλαμπάκα

Μια ευχάριστη έκπληξη νιώσαμε όταν στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην όμορφη Καλαμπάκα είδαμε στους διαδρόμους του ξενοδοχείου μας τους ιστορικούς πίνακες της παρούσας ανάρτησης.


Αυτοί είναι βέβαια πιστά αντίγραφα των ψηφιδωτών διακοσμήσεων του 547 μ.Χ., που βρίσκονται στο Ναό του Αγίου Βιταλίου, στη Ραβέννα της Ιταλίας και που προέρχονται ίσως κατευθείαν από τα αυτοκρατορικά εργαστήρια. Ο ένας απεικονίζει τον «Αυτοκράτορα Ιουστινιανό με τη συνοδεία του», ενώ ο άλλος την «Αυτοκράτειρα Θεοδώρα με τη συνοδεία της".


Τα πρόσωπα της ακολουθίας του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας καταλαμβάνουν καθένα τη θέση που τους ορίζει το αξίωμά τους και με τα διάσημα αυτού του αξιώματος. Στα πρωτότυπα έργα υπήρξε περισσή φροντίδα για την απόδοση ορισμένων λεπτομερειών των στολών και των διακριτικών των αυλικών, καθώς και τη λαμπρότητα της αυτοκρατορικής εμφάνισης των προσώπων, η οποία κατά έναν τρόπο υποβάλλει την υπεράνθρωπη φύση τους. Παραμελείται οτιδήποτε κοινό έχει μια αυτοκρατορική πομπή με άλλο παρόμοιο επεισόδιο της καθημερινής ζωής. Όλες οι μορφές έχουν το ίδιο ύψος, το ίδιο πλάτος στους ώμους, όλα τα πρόσωπα κοιτάζουν το θεατή και μοιάζουν απολιθωμένα, τα σώματα δεν έχουν βάρος, δεν στηρίζονται πουθενά και φαίνονται να αιωρούνται πάνω στο έδαφος.


Μέσα από τις πολύχρωμες απαστράπτουσες ψηφίδες, έξοχο δείγμα της τέχνης του ψηφιδωτού που ο 6ος αιώνας υπηρέτησε όσο κανείς, ο Ιουστινιανός, η Θεοδώρα και οι αυλικοί τους μοιάζει να διανύουν, άφθαρτοι σχεδόν, τους αιώνες!

No comments: