Thursday 12 July 2012

Στον Αϊ-Νικόλα του κάστρου

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοσή μας, η ημέρα Πέμπτη είναι αφιερωμένη κάθε εβδομάδα στον Άγιο Νικόλαο.


Με αφορμή αυτό το γεγονός, αφιερώνουμε την παρούσα ανάρτηση στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου, που βρίσκεται στο μεσαιωνικό κάστρο του Carisbrooke της αγγλικής Νήσου Wight.
.

Στον ίδιο χώρο υπήρχε από παλιά (από το 1086) εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, αλλά ο σημερινός ναός είναι νεώτερο κτίσμα, του 1904.
.

Το σημερινό παρεκκλήσι σχεδιάστηκε από τον ντόπιο αρχιτέκτονα Percy Stone και οικοδομήθηκε για να τιμηθεί η 250η επέτειος της εκτέλεσης του Καρόλου Α΄ το 1649.
.

Το εξωτερικό του παρεκκλησίου είναι πολύ απλό. Εσωτερικά όμως είναι ιδιαίτερα στολισμένο.
.

Τα ονόματα 2000 μελών της τοπικής κοινωνίας που φονεύθηκαν στους δύο παγκόσμιους πολέμους έχουν χαραχθεί σε πέτρινους πίνακες κι έχουν αναρτηθεί ανάμεσα στα παράθυρα.
.

Η όμορφη εικόνα, που είναι τοποθετημένη πάνω από την Αγία Τράπεζα, είναι προσφορά της Πριγκίπησας Βεατρίκης, εις μνήμην του νεώτερου γιού της Μαυρίκιου, που φονεύθηκε στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο το 1914.
.

Η καμπάνα του σημερινού ναού υπήρχε εκεί από τα χρόνια του προηγούμενου παρεκκλησίου και είχε κατασκευασθεί στο Hoorn της Ολλανδίας το 1781.
.

Είναι χαρακτηριστικό δε πως τα ξύλινα καθίσματα του παρεκκλησίου έχουν κατασκευασθεί από τα ξύλα που ελήφθησαν από το το Nettle, που ήταν ένα από τα τελευταία ξύλινα πολεμικά πλοία της Αγγλίας.

No comments: