Thursday 11 April 2013

Ι. Ησυχαστήριο Ακαθίστου Ύμνου


Η πρόσφατη κοίμηση του μακ. Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου Β΄ ανέδειξε -μεταξύ των άλλων- και έναν υπέροχο μοναστικό χώρο, ο οποίος μέχρι σήμερα «κρυβόταν» μέσα στην αγκαλιά της φροντίδας και της αγάπης του μακ. Γέροντα.




Είναι το Ιερό Ησυχαστήριο της Παναγίας του Ακαθίστου Ύμνου, που βρίσκεται στην τοποθεσία Νερά, κοντά στον Αχλαδόκαμπο, όπου ο σεπτός Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Δαναών οδηγήθηκε μετά την Κηδεία του και ενταφιάσθηκε, σύμφωνα με τη ρητή επιθυμία του.




Ο κοιμηθείς ήταν ο Κτήτορας του Ησυχαστηρίου, του οποίου η ιστορία ξεκινά γύρω στα 1990. Ήταν τότε που μια ευλαβής Ελληνίδα της Διαποράς, η κα. Νίτσα, ευρισκόμενη στο εξοχικό της στην περιοχή Νερά, είχε ένα ενύπνιο στο οποίο είδε μια γυναίκα που μετακινούσε κάποιες πέτρες και της είπε πως εκεί επρόκειτο να κτίσει το σπιτικό της.




Η ευσεβεστάτη αυτή γυναίκα κατάλαβε πως εκείνη που ήθελε να κτίσει στον τόπο εκείνο το σπιτικό της δεν ήταν άλλη από την Παναγία μας. Συζήτησε το θέμα με τον Μητροπολίτη Ιάκωβο και τελικά χάρισε την έκταση που κατείχε στον τόπο εκείνο με σκοπό να ιδρυθεί ένα Μοναστικό Καθίδρυμα, αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο.




Το 1991 πραγματοποιήθηκε επίσημα η δωρεά και το 1992 θεμελιώθηκε το Καθολικό του Ησυχαστηρίου, αφιερωμένο στην Παναγία του Ακαθίστου Ύμνου, την οποία ευλαβούνταν εξαιρέτως ο μακ. Ιεράρχης.




Στο Καθολικό μπορεί κανείς να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Ρόδο το Αμάραντο», ή «Παναγία του Ακαθίστου», του 19ου αιώνα, την οποία έφερε στο Ησυχαστήριο ως Κτητορική Εικόνα ο Άγιος Κτήτορας Μητροπολίτης Ιάκωβος, από την περιοχή της Άρτας, όπου είχε διακονήσει ως Ιεροκήρυκας.




Σήμερα το Ησυχαστήριο έχει 3 μοναχούς που εγκαταβιούν σ’ αυτό, με Ηγούμενο τον π. Σεβαστιανό. Εκτός από τον Ιερό Ναό, υπάρχει Αρχονταρίκι και πολλά Κελλιά. Επίσης, υπάρχουν παρεκκλήσια εντός και εκτός του χώρου του Ησυχαστηρίου, όλα οικοδομημένα με τη αγαπητική φροντίδα και την προσευχητική επιμέλεια του Αγίου Ιεράρχου Ιακώβου.




Εκείνο βέβαια που αποτελεί ξεχωριστή ευλογία και ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στην ιστορία του Ησυχαστηρίου είναι η ταφή σε αυτό του μακαριστού Κτήτορα Ιακώβου Αρχιερέως, το οποίο θεμελιώνει πια στερεά και μόνιμα τον Ιερό αυτό Μοναστικό Παρθενώνα εις αιώνα αιώνος!

No comments: