Tuesday 22 July 2014

Αλικαρνασσός

...η πατρίδα του Ηρόδοτου

Πρόσφατα ταξίδεψα στην Κω. Έτσι είχα την ευκαιρία να περάσω απέναντι στο Τουρκικό Μπόντρουμ ή αλλιώς Πετρόνιουμ ή ακόμα καλύτερα Αλικαρνασσός.

Η αρχαία Αλικαρνασσός ήταν δωρική πόλη και αποτελούσε μέρος της Εξάπολης μαζί με την Κνίδο, την Κω, την Λίνδο, την Κάμειρο και την Ιαλυσό. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο, ο οποίος καταγόταν από την Αλικαρνασσό, οι υπόλοιπες πόλεις την έδιωξαν από την Εξάπολη επειδή ο αθλητής της Αγασικλής αντί να αφιερώσει τον τρίποδα που κέρδισε τους αγώνες στον θεό Απόλλωνα τον κράτησε για τον εαυτό του.


Τον 6ο αιώνα π.Χ. η Αλικαρνασσός υποτάχθηκε στους Πέρσες και η βασίλισσα της Αρτεμισία Α΄ πολέμησε μαζί με τον Ξέρξη κατά των Ελλήνων. Τον 4ο αιώνα π.Χ. η Αρτεμισία Β΄ έχτισε προς τιμήν του αποθανόντος συζύγου της το πασίγνωστο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Σήμερα το Μαυσωλείο ή καλύτερα το μεγαλύτερο μέρος του, βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το 334 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε την πόλη. Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να δει τις Πύλες του Αλεξάνδρου, σύμφωνα με τον θρύλο από αυτό ακριβώς το σημείο πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος στην πολιορκημένη πόλη.

Ένα ακόμα υπέροχο μνημείο που πρέπει να δει ο επισκέπτης είναι το Αρχαίο Θέατρο της Αλικαρνασσού. Διατηρείται πολύ καλά, έχει χωρητικότητα 13.000 θέσεων και κατά την διάρκεια των θερινών μηνών δίνονται πολλές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Εν αντιθέσει με τα άλλα σύγχρονα θέατρα της πόλης, οι τιμές στο Αρχαίο Θέατρο της Αλικαρνασσού είναι σε όλα τα διαζώματα ίδιες λόγω της υπέροχης ακουστικής, η οποία επιτρέπει καλή θέαση και ακρόαση από όλα τα σημεία του θεάτρου.


Τον 15ο αιώνα η Αλικαρνασσός καταλύφθηκε και οχυρώθηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι έχτισαν και το κάστρο. Το 1522 ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής εκστράτευσε εναντίον της Ρόδου και έδιωξε και τους Ιωαννίτες ιππότες από το κάστρο τους. Το κάστρο βρίσκεται στο λιμάνι και είναι επισκέψιμο. Η είσοδος κοστίζει περίπου δέκα ευρώ και είναι κυριολεκτικά το μόνο μέρος της Αλικαρνασσού που πρέπει να πληρώσετε με τούρκικες λίρες. Σε όλα τα άλλα μέρη, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, πληρώνετε κατευθείαν σε ευρώ.

Η πόλη για πολλά χρόνια ονομαζόταν Πετρόνιουμ, λόγω του προαναφερόμενου κάστρου που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Πέτρο. Η τούρκικη ονομασία Μπόντρουμ είναι παραφθορά του ελληνικού Πετρόνιουμ. Η πόλη σήμερα είναι ένα τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας με πολλές καφετέριες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, οργανωμένες πλαζ, εστιατόρια και πλούσιες αγορές. Το Μπόντρουμ φημίζεται για την εκτεταμένη αγορά απομιμήσεων γνωστών και πανάκριβων ρούχων. 

Το ταξίδι από την Κω είναι εύκολο και γρήγορο, πολλά καραβάκια εκτελούν καθημερινά πυκνά δρομολόγια και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου μία ώρα. Σίγουρα αξίζει να πραγματοποιήσετε μια μικρή απόδραση στο τουρκικό Μπόντρουμ, στο γνωστό Πετρόνιουμ ή όπως πάντα θα ονομάζω εγώ την πόλη: στην ιστορική Αλικαρνασσό, πατρίδα του ιστορικού Ηρόδοτου, πατρίδα του λεηλατημένου περσικού Μαυσωλείου και του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου.

Eύη Ρούτουλα

No comments: