Tuesday 29 July 2014

Η χαμένη Ατλαντίδα στην Αργολίδα


Αυτόν τον Αύγουστο Έλληνες και ξένοι Αρχαιολόγοι θα λάβουν μέρος στην αναζήτηση του αρχαιότερου χωριού της Ευρώπης που σύμφωνα με τις έρευνές τους βρίσκεται στην Αργολίδα. Στην αναζήτηση αυτή θα συμμετάσχουν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και η Ελβετική Σχολή της Ελλάδας. Η υποβρύχια ανασκαφή ονομάζεται Terra Submersa.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στον βυθό του όρμου της Κοιλάδας ενδέχεται να βρίσκεται το αρχαιότερο χωριό της Ευρώπης, οι υποψίες τους ενισχύονται από τα ευρήματα στο κοντινό σπήλαιο Φράγχθι και είναι επιβεβαιωμένο ότι η περιοχή χρησιμοποιούνταν ήδη από την Νεολιθική Εποχή. Εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες των επιστημόνων θα ανατραπεί η θεωρία του τρόπου εξάπλωσης του Νεολιθικού Πολιτισμού στην Ευρώπη. Ο Νεολιθικός Πολιτισμός εμφανίστηκε στην Εγγύς Ανατολή πριν περίπου 10.000 χρόνια και έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η εξάπλωσή του προς τα δυτικά έγινε μέσω της στεριάς και συγεκριμένα διαμέσου της σημερινής Τουρκίας. Εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες της τωρινής έρευνας στους κόλπους της Αργολίδας  ανατρέπεται η παλιά θεωρία. Σε αυτήν την περίπτωση ο Νεολιθικός Πολιτισμός ήρθε προς δυσμάς μέσω θαλάσσης και εξαπλώθηκε στην Αργολίδα και στην Πελοπόννησο πριν προχωρήσει βόρεια. Ανεξάρτητα όμως με την επιβεβαίωση της ανωτέρω θεωρίας, οι έρευνες θα οδηγήσουν στην περαιτέρω μελέτη του σπηλαίου Φράγχθι και της ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτό κατά την περίοδο των προϊστορικών χρόνων.

Οι επιστήμονες θα έχουν στην διάθεσή τους το καταμαράν MS Turanor PlanetSolar, το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο που κινείται με ηλιακή ενέργεια. Το καταμαράν κατασκευάστηκε στην Γερμανία το 2010, έχει μήκος 31 μέτρα και διαθέτει 500 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών πάνελ, χρησιμοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης για ερευνητικούς λόγους και πήρε το όνομά του Turanor από το μυθιστόρημα  «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» του Τόλκιν, η δε μετάφραση του ονόματος σημαίνει «η δύναμη του ήλιου». Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2010 το πλοίο απέπλευσε από το Μονακό προκειμένου να κάνει τον διάπλου της γης με μοναδική ενέργεια τα ηλιακά πάνελ. Επέστρεψε στο Μονακό στις 4 Μαΐου του 2012 μετά από 584 ημέρες εν πλώ. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του έσπασε δύο ρεκόρ: το πιο γρήγορο πέρασμα του Ατλαντικού Ωκεανού με πλοίο ηλιακής ενέργειας και το μεγαλύτερο θαλάσσιο ταξίδι με πλοίο ηλιακής ενέργειας.

Από την 1η Αυγούστου το MS Turanor PlanetSolar στην πορεία του προς τον Αργολικό κόλπο θα περάσει από την Ερέτρεια, τον Πειραιά και το Ναύπλιο, στην σύντομη παραμονή του σε κάθε ένα από τα λιμάνια θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για την αποστολή.   

Εύη Ρούτουλα

No comments: