Sunday 13 July 2014

Εγκύκλιος για Κύπρο - Ιούλιος 1974


Προς τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, Αξιοτίμους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Συλλόγων και Οργανώσεων και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ι.Α. Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.

ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1974

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Απευθύνουμε την παρούσα επί τη ευκαιρία της Θλιβεράς επετείου των τραγικών γεγονότων Ιουλίου-Αυγούστου 1974, τα οποία οδήγησαν δυστυχώς στην κατοχή και βεβήλωση του ενός τρίτου σχεδόν της μαρτυρικής Κύπρου, και την βίαιη και απάνθρωπη εκδίωξη από τις πατρογονικές τους εστίες εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικοπαίδων κατοίκων της.


Οι μέρες, λοιπόν, αυτές της τραγικής για όλους μας εκείνης επετείου αποτελούν μέρες προσευχής και περισυλλογής των απανταχού της γης Ελλήνων. Δεν είναι, βέβαια, επέτειος πανηγυρισμών και χαράς, όπως οι άλλες ένδοξες επέτειοι του Γένους των Ελλήνων. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Μια θλιβερή και οδυνηρότατη ανάμνηση, για την οποία μαζί με την απέραντη θλίψη που οπωσδήποτε μας ταλανίζει, έχουμε ιερό χρέος να εξετάσουμε, νηφάλια και αντικειμενικά, τα γεγονότα πριν και μετά τον Ιούλιο του 1974 κι έτσι να μπορέσουμε να βαδίσουμε με φρόνημα, με σοφία, αποφασιστικότητα και νηφάλια στη διεκδίκηση και επαναπόκτηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο απώτερος σκοπός της επετειακής εκδήλωσης που οργανώνουμε κάθε χρόνο: Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι τα εδάφη που κατέχουν σήμερα παράνομα τα στρατεύματα κατοχής, είναι δικά μας για χιλιάδες χρόνια. Και στα εδάφη μας αυτά για δυο τώρα χιλιάδες χρόνια ακουγόταν κι εφαρμοζόταν το ιερό Μήνυμα του Ευαγγελίου, το οποίο μετέφερε στην Κύπρο οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος.

Για να επιτύχουμε όμως, την δικαίωση των πόθων και των επιδιώξεών μας χρειάζεται οπωσδήποτε η ειλικρινής και μόνιμη συνεργασία μεταξύ όλων μας. Χρειάζεται ομόνοια, αλληλοκατανόηση, σύμπνοια και σταθερότητα στις όποιες κινήσεις κάνουμε για την τελική επίτευξη των στόχων μας που δεν είναι άλλοι από την επάνοδο στην Κύπρο της ασφάλειας, της γαλήνης, της δικαιοσύνης και της ευημερίας ολόκληρου του λαού της.

Καλούμε λοιπόν, όλους και όλες σας σε κοινό Εκκλησιασμό για να αναπέμψουμε δεήσεις στον Ύψιστο για την ειρήνη και την ελευθερία του Κυπριακού Λαού. Και συμβουλεύουμε πατρικά όπως μετάσχετε σύσσωμοι στις οργανούμενες από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου φιλειρηνικές εκδηλώσεις για την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους Εστίες και για την επανένωση της μοιρασμένης σε δυο μέρη της Κύπρου μας. Ομιλητής των επετειακών αυτών εκδηλώσεων ο Εξοχώτατος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου κ. Γεώργιος Λακκοτρύπης.

Ευχόμενοι δε σε όλους και όλες σας υγεία και καλό καλοκαίρι, και δύναμη για να συνεχίσετε να ενδιαφέρεστε άμεσα και αποφασιστικά για την δίκαιη επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της μαρτυρικής μας Κύπρου. Και διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, Ιούλιος 2014

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

No comments: