Tuesday 8 July 2014

Νίσυρος …της λάβας και του πελάγους


Η Νίσυρος είναι το νησί της λάβας και του πελάγους και η φράση αυτή δεν είναι δική μου, κάπου την είδα γραμμένη ψάχνοντας πληροφορίες για το μέρος και μου άρεσε τόσο που την υιοθέτησα. Η Νίσυρος είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί ανάμεσα από την Κω και την Τήλο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η δημιουργία της οφείλεται στην φημισμένη Γιγαντομαχία. Κατά την διάρκεια της γιγαντομαχίας ο γίγαντας Πολυβώτης έτρεξε να κρυφτεί από την οργή του θεού Ποσειδώνα, βρήκε καταφύγιο κοντά στην Κω. Ο Ποσειδώνας τότε χτύπησε την τρίαινά του πάνω στην Κω, ένα κομμάτι του νησιού αποκολλήθηκε, έπεσε πάνω στον Πολυβώτη και τον σκότωσε και δημιουργήθηκε η Νίσυρος. Είναι όντως καταπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες προσπαθούσαν  να εξηγήσουν την φύση και τα φαινόμενά  της δημιουργώντας ιστορίες και μύθους.

Η Νίσυρος κατοικήθηκε από την Προϊστορική εποχή, σύμφωνα με τον Όμηρο έλαβε μέρος στην Τρωική εκστρατεία, υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και το 200 π.Χ. ενσωματώθηκε στην επικράτεια της Ρόδου. Στην Βυζαντινή περίοδο κατασκευάστηκαν πολλές εκκλησίες και αμέσως μετά οι Ιωαννίτες ιππότες έχτισαν στο Μανδράκι  ένα από τα κάστρα τους. Ακολούθησε η Τουρκοκρατία και η Ιταλοκρατία και τελικά το νησί ακολουθώντας την μοίρα των λοιπών Δωδεκανήσων, ενώθηκε με την πατρίδα.


Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Νισύρου είναι το ηφαίστειό της, απέχει 20 λεπτά με το λεωφορείο από το λιμάνι και την πρωτεύουσα του νησιού- το Μανδράκι, βρίσκεται κοντά στο ορεινό χωριό Νικιά. Οι πρώτες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν από 150.000 χρόνια, η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το 1887 από τον τελευταίο κρατήρα, τον Μικρό Πολυβώτη. Συνολικά το ηφαίστειο διαθέτει πέντε κρατήρες, ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι ο Στέφανος, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο.  Το ηφαίστειο είναι ακόμα ενεργό και εύκολα προσβάσιμο, καθημερινά το επισκέπτονται δεκάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο. Θα συνηθίσετε εύκολα την οσμή του θείου που αναδύεται από παντού αλλά θα πρέπει να φορέσετε κλειστά παπούτσια και να προσέξετε να μην ακουμπήσετε κάτω. Η θερμοκρασία μέσα στο έδαφος του κρατήρα αγγίζει τους 100 βαθμούς κελσίου.

Το Μανδράκι, λιμάνι και πρωτεύουσα της Νισύρου, είναι ένα γραφικό χωριό πνιγμένο στις μπουκαμβίλιες και στα στενά δρομάκια. Στην κορυφή στο Μανδράκι βρίσκονται τα ερείπια του κάστρου των Ιωαννιτών ιπποτών θυμίζοντάς μας άλλες πιο ηρωϊκές και σκληρές εποχές. Μέσα στο κάστρο είναι το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής του 17ου αιώνα, γεμάτο με αφιερώματα πιστών και εκκλησιαστικά κειμήλια. Στο Μανδράκι υπάρχει επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νισύρου, μικρό αλλά ενδιαφέρον, σίγουρα αξίζει την προσοχή του επισκέπτη.

Η Νίσυρος είναι επίσης φημισμένη για τις ελαφρόπετρες που κατασκευάζονται στην Νίσυρο αλλά και στο γειτονικό νησάκι Γυαλί και για τα αναψυκτικά της: την σουμάδα και την κανελλάδα. Καθίστε σε ένα από τα μικρά, παραδοσιακά καφενεία που βρίσκονται δίπλα στα κύματα του Αιγαίου, ξεχάστε τα προβλήματά σας, απολαύστε την γευστική σουμάδα και αναθεωρήστε τις αξίες στην ζωή σας.

Εύη Ρούτουλα

No comments: